Experti a vyšetřování

15. leden 2003

Senátor Železný se včera v hodinovém projevu snažil přesvědčit členy mandátového a imunitního výboru, že by měl být imunitou ochráněn před politicky motivovanou policejní šikanou. Sedm senátorů z dvanácti ovšem bylo toho mínění, že by se měl obhajovat nikoli v Senátu, ale před soudem. Pokud se Senát ztotožní s návrhem imunitního výboru, trestní stíhání bude pokračovat a Vladimír Železný bude mít příležitost přesvědčit o údajné zaujatosti policie nezávislý soud.

Policie si je ovšem jistě vědoma nevšedního mediálního zájmu o tento případ, pravděpodobně se bude úzkostlivě držet předpisů a v případě nejistoty, jak posoudit počínání podezřelého, požádá o odbornou expertizu experty. Policie tak učinila i v ostře sledované kauze zatopení pražského metra, anebo v případě uhynulého rysa ostrovida. Od kriminalistů pražského vyšetřovacího týmu Metro čeká veřejnost odpověď na otázku, zda za zaplavení třetiny stanic podzemky můžou firmy, které metro postavily a vybavily, anebo zda je vinen pražský krizový štáb či Dopravní podnik. Hlavního viníka spatřují experti v dodavateli technologie, ale bez viny není zřejmě nikdo.

Do případu rysa ostrovida vnesli světlo experti z veterinární kliniky v Brně, kteří pitvou uhynulého zvířete zjistili, že bylo zabito kulí z lovecké zbraně. Zoolog nenašel stopy po vstřelu proto, že se kulka roztříštila dříve, než pronikla do těla zvířete. Zabíjely střepiny, které policisté z obvodního oddělení ve Vimperku od veterinářů obdrží jako důkaz.

Není důvod předpokládat, že by z rutinního postupu slevila policie v případě banálních podezření z daňových podvodů a poškozování práv věřitele, když je schopna rutinně vyšetřit miliardové škody napáchané velkou vodou v metru či záhadu s rysem ostrovidem.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.