Expert: Je třeba obézní populaci rozhýbat, ne ji zatěžovat daněmi, které nefungují

1. září 2015

Ministerstvo zdravotnictví mluví o tom, že začne bojovat s českou obezitou. Z dílny ministra Svatopluka Němečka přichází nápad zdanit nezdravé potraviny a finančně zvýhodnit ty zdravé. Pomohla by tučná daň zlepšit stravovací návyky Čechů, i když se jinde na světě neosvědčila?

„Spíš než daň bych si představoval mnohem silnější úlohu státu v uplatňování výživové politiky právě směrem k prevenci důsledků obezity a nadváhy,“ uvedl v pořadu Pro a proti prezident Aliance výživových poradců ČR Ivan Mach.

Podle něj stát na tuto úlohu rezignuje činy, ale občas se hlásí k podobným regulačním metodám, ale zatím žádné nenastoupily v praxi.

„Chybí tady prevence. Jako její součást ze strany státu by bylo vhodné uplatnit nějaké finanční nástroje,“ soudí expert. „A nemusí to být daně.“

Mezi Spojenými státy a Evropskou unii ještě nebyla uzavřena celní dohoda, připomněl výživový poradce.

„Pojďme toho využít a znevýhodněme zlevňování potravin tím, že místo klasických komponent se budou přidávat ty levné, a ještě se budou klamat spotřebitelé,“ navrhl Ivan Mach.


Mach: „Česká republika ve značkových slazených nápojích používá fruktózu, tedy ovocný cukr, ale ovoce to nevidělo. Dovážíme fruktózu z USA, kde je vyráběna z kukuřice, a je čtyřikrát levnější než cukr vyráběný klasickými technologiemi za evropské ceny. Proč například neregulovat dovoz fruktózy, která se doslova cpe do potravin jako kalorická vycpávka pod rouškou ovocného cukru?“

Vědecký pracovník Institutu klinické medicíny (IKEM) Pavel Suchánek připomněl, že princip zdanění „nezdravých potravin" nikde nefungoval.


Suchánek: „Nemůžeme to dělat tak, že zvýšíme daně na všechno a budeme čekat, jestli nám náhodou někdo ty peníze vrátí. Všimněte si, jak je to s daní z cigaret nebo alkoholu: neustále se vybírá, ale že bychom viděli nějakou zásadní prevenci kouření nebo alkoholismu, to nevidíme, a vybere se obrovské množství peněz. Kam zmizí tyto peníze? Budou vráceny zpátky do systému, třeba na výstavbu sportovišť nebo sportovní potřeby pro děti?“

„Když se podíváme na ceny potravin v České republice a ve srovnatelných okolních zemích, tak zjistíme, že i když má Německo nižší výskyt obezity, tak má třikrát levnější cukrovinky a cukrem slazené nápoje,“ upozornil vědec.

U nás jsou cukrovinky velmi drahé a přesto máme vysoký výskyt obezity. „Z toho vyplývá, že základní příčinou není konzumace nezdravých potravin, ale nedostatek aktivity.“

„My nemáme levné zdravé potraviny, ty jsou extrémně drahé, a ty ne příliš zdravé potraviny máme také drahé,“ shrnul Suchánek.
V takových podmínkách těžko můžeme po obyvatelích chtít, aby kupovali zdravou stravu, soudí vědec. „Je několikanásobně dražší než v okolních státech, a přitom máme třetinovou kupní sílu.“

„Je třeba populaci rozhýbat, nikoli ji zatěžovat dalšími daněmi, které stejně nefungují,“ vzkázal zodpovědným osobám na ministerstvu zdravotnictví Pavel Suchánek.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio