Evropští komisaři pod palbou kritiky kvůli finančnímu skandálu

19. červen 2003

Křeslo pod některými členy Evropské komise se povážlivě otřásá. Důvodem je finanční skandál kolem unijního statistického úřadu Eurostatu. Přesněji obvinění, že tři přední komisaři věděli o pochybných machinacích, ke kterým v této instituci v posledních letech docházelo, nijak však proti nim nezakročili.

Komisařka pro rozpočet, Michaele Schreyerová, komisař odpovědný za vnitřní aparát komise Neil Kinnock a komisař pro měnové otázky Pedro Solbes, kvůli aféře v úterý tři hodiny čelili palbě otázek členů rozpočtové komise Evropského parlamentu. Skandál však vrhá temný stín také na předsedu Evropské komise Romana Prodiho.

O co přesně jde? Dosud zveřejněné informace naznačují, že v rámci Eurostatu docházelo k finančním machinacím a zneužívání fondu Evropské unie. Podle asi nejzávažnějšího obvinění plynula část příjmu unijního statistického úřadu z prodeje dat soukromým subjektům na tajné konto v Lucembursku. Jak ve svém středečním vydání napsal britský list Financial Times, měl také Eurostat zadávat zakázky v Paříži sídlící společnosti Planistat. Ta údajně zkreslovala své účetnictví, aby tyto zakázky získala. Komisař Pedro Solbes v úterý před evropskými zákonodárci prohlásil, že za tím neví kolik smluv bylo se zmíněnou firmou uzavřeno. Může však říci, že za období deseti let dosáhly hodnoty téměř padesáti milionů eur.

V důsledku vznesených obvinění, která začala prošetřovat také francouzská policie, minulý měsíc na vlastní žádost odstoupili generální ředitel Eurostatu Yves Franchet a jeho podřízený Daniel Byk. Oba jsou podezřelí z toho, že zcela nebo zčásti vytvořili systém, který umožňoval, aby peníze daňových poplatníků plynuly na tajný bankovní účet v Lucembursku. Franchet i Byk ale podle agentury Reuters odmítají, že by se dopustili jakýchkoliv nepravostí.

Podle Financial Times podezřelé finanční machinace statistického úřadu částečně odhalil již jeho interní audit. Jeho výsledky získalo v únoru roku 2000 rozpočtové oddělení Evropské komise, v jehož čele stojí komisařka Michaele Schreyerová. Ta tvrdí, že tato zpráva byla ihned odeslána na antikorupční úřad při Evropské unii OLAF, jehož pracovníci v říjnu téhož roku zahájili vyšetřování.

Velký údiv evropských poslanců však vzbudilo prohlášení Schreyerové, že ona sama se o výsledcích interního auditu a finančních nesrovnalostech kolem Eurostatu dozvěděla teprve minulý měsíc. "Nemůžu tomu prostě věřit. Oddělení komisařky Schreyerové předá jinému oddělení velmi citlivé informace a komisařka sama o tom neví. Co je to za úřad?" Cituje Financial Times poslankyně Gabriele Staunerovou.

Z nečinnosti a neschopnosti včas proti nešvarům v Eurostatu zasáhnout, je kromě komisařky Michaele Schreyerové a jejich kolegů Neila Kinnocka a Pedro Solbese, obviňován také prezident Evropské komise Romano Prodi. Mluvčí komise Reijo Kemppinen popřel, že by Prodi o finančních machinacích věděl. "Je to nesmysl". Cituje mluvčího agentura Reuters. Prodi a zmínění tři komisaři však podle všeho věděli víc, než dosud přiznali. Dnes již bývalý generální ředitel Eurostatu Yves Franchet minulý měsíc prohlásil, že komisaře i Prodiho o všech "problémech" svého úřadu informoval Financial Times navíc zjistil, že prezident Evropské komise již v září minulého roku napsal dopis, v němž vyjadřuje nad problémy v unijním statistickém úřadu zneklidnění.

Skandál kolem Eurostatu proti Evropské komisi vznáší dosud nejzávažnější obvinění od roku 1999, kdy byla v důsledku řady korupčních skandálů nucena odstoupit komise pod vedením Jacquese Santera. Jeho nástupce Romano Prodi přitom tehdy sliboval vytvoření úřadu "světové třídy" a korupci vyhlásil "nulovou toleranci". Jak praví staré české přísloví, doma není nikdo prorokem.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.