Evropské kvóty pro ženy

22. květen 2013

Rovnoprávné postavení mužů a žen ve společnosti. Je to realita nebo spíše stále utopie a nesplněný sen, a to i v zemích Evropské unie? Přímo vzorovým příkladem co se rovnoprávného postavení mužů a žen týče, je Švédsko, které podle hodnocení OSN patří mezi pět nejlepších zemí v tomto směru na světě. I přesto ale švédské ženy přiznávají, že zcela ideální není stav ani v této skandinávské zemi.

Na stole paní Karin Mattssonové zvoní telefon hned od rána, kdy usedne za pracovní stůl. Právě v tuto chvíli jí recepční informuje o naplánovaných návštěvách a domlouvá další schůzky.

Karin Mattssonová je předsedkyní švédské sportovní konfederace, která zastřešuje veškeré sportovní hnutí v království čítající na tři miliony členů. Tuto funkci vykonává už osm let, za tu dobu prý ale nezaznamenala žádný vážnější konflikt s podřízenými muži.

„Samozřejmě jsem se setkala s případy velmi špatného chování až nenávisti vůči mé osobě, ale nebylo jich moc a nijak nesouvisely s tím, že jsem žena. Prostě šlo o konflikt zaměstnance s vedoucím a zřejmě každý šéf, ať muž či žena, si něčím takovým projde."
Přesto jednu velmi nepříjemnou zkušenost Karin má. Když se totiž ucházela o post prezidentky sportovního svazu, byl jejím protikandidátem zkušený o 25 let starší úředník.

„Byla jsem nominována a stejně tak i můj protikandidát. Výbor nakonec doporučil mne."
Švédsko podle různých statistik OSN patří mezi nejlepších pět zemí na světě, co se rovnoprávného postavení žen týče. To ostatně potvrzují i organizace na ochranu práv žen v samotném Švédsku:

„Třeba v parlamentu je 45 % žen a velké zastoupení měly i ve vládě. A i když došlo k nějakým změnám v kabinetu, tak žen je v ministerských funkcích stále více než mužů. Vůbec žádné rozdíly neexistují ani ve školách, apod," říká Annika Flensburgová z organizace na ochranu práv žen Kvinna till Kvinna. Podle ní ale jeden zásadní rodzíl je a to výše platů.

„Když si vezmete pracující ženy, a těch je ve Švédsku vskutku hodně, tak si vydělají zhruba o 17 % méně než muži, přestože zastávají tu samou pozici. A tohle je potřeba odstranit. Dokonce se kvůli tomu objevil takový happeningový protest či kampaň, kdy řada žen říkala, my končíme ve čtyři odpoledne, zatímco muži až v pět. Děláme totiž to samé, ale bereme míň".

autor: mir
Spustit audio