Evropské fórum se zabývalo především Gruzií

29. srpen 2008

Pod heslem "Vnímání a rozhodnutí" se konalo letošní 64. Evropské fórum Alpbach ve dnech 14. až 3O. srpna ve stejnojmenném tyrolském rekreačním středisku. Jeho úkolem bylo zabývat se současnými politickými a ekonomickými trendy a osvětlit je z různých, často protichůdných úhlů. Letos toto tradiční setkání politiků, ekonomů, finančníků a vědců bylo ovlivněno především aktuálními událostmi - nastávajícími rakouskými parlamentními volbami a krizí na Kavkazu.

Hlavní pozornost byla tak věnována rozhovorům, které se tento týden konaly v tamějším Kongresovém centru za účasti řady politiků, mezi nimiž byl i český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Určitým zklamáním bylo, že se jednání tentokráte nezúčastnil Václav Klaus, ačkoliv původně byl uveden na listině diskutujících. Ten však na pozvání Evropského fóra Alpbach vystoupil ve Vídni již v březnu letošního roku s přednáškou o problémech celosvětového klimatu a představil zde německý překlad své knihy "Modrá, nikoliv zelená planeta". Klaus neopomenul připomenout při příležitosti 4O. výročí 21. srpna 1968, že byl jako mladý ekonom právě v tento den na fóru v Alpbachu, kde tehdy československá třicetičlenná delegace byla středem zájmu delegátů z celého světa. Nebylo proto překvapením, že si na plenárním zasedání připomenulo letošní výročí na tři tisíce účastníků Evropského fóra z 8O zemí

Hlavním tématem však byla situace vzniklá v Gruzii a z toho plynoucí vztahy mezi Spojenými státy, Evropou a Ruskem. Diskusi otevřel prezident Evropského fóra, známý rakouský politik Eduard Busek a slovinský ministr zahraničí Dimitrij Rupel. Jménem Evropské unie vystoupila prostřednictvím videomostu její zahraniční komisařka Benita Ferrero - Waldnerová, bývalá šéfka rakouské diplomacie. Rupel prohlásil, že Kosovo se nemohlo stát precedentem pro Osetii a upozornil na snahu své země v době předsednictví Evropské unie tento problém vyřešit. Velvyslanec Spojených států při OSN Zalmay Khalilzad a český vicepremiér Alexandr Vondra se zabývali euro - atlantickými vztahy.

Někteří účastnící fóra, převážně studenti, nebyli s jejich vystoupením spokojeni, protože podle jejich názoru byla nejen špatně strukturovaná, ale především nepřinesla žádné nové informace. Na straně druhé vysoce ocenili příspěvek stálého německého zástupce v OSN Thomase Matusska k stejnému problému.

Největší rozruch však způsobila v debatě o současné kavkazské krizi známá rakouská novinářka Susanne Schollová . Tato odbornice na ruskou problematiku prohlásila gruzínského prezidenta za blázna, který by měl být izolován. " V Moskvě bude muset jednou stát pomník Michaila Saakašviliho za služby, které Rusku prokázal", prohlásila ironicky Schollová, dlouholetá korespondentka ORF v Moskvě. Stalo se tak poté, co ruský velvyslanec u Evropské unie Vladimír Čišíc označil za primitivní úvahy některých evropských politiků na zásah ruské armády v Jižní Osetii. Vídeňský list "Der Standard" poukázal na upozornění rakouského politologa Bernarda Mangotta, že obraz Ruska v Evropě je vždy definován protichůdně. "Rusko je vším, co není evropské a Evropa je vším, co není ruské". Vyzval proto k realistickému jednání s Ruskem. List přitom zdůrazňuje, že rétorika o společných hodnotách mezi Ruskem a Evropskou unií již vzala za své. Ferrero-Waldnerová varovala před vzrůstající skepsí Evropanů vůči unijní politice. Kritizovala politiky, že se málo snaží získat nejen jejich myšlení, ale i srdce.

Musíme jim osvětlit, čeho Evropa již dosáhla. Ať již jde o svobodu cestování, otevření nových trhů a z toho plynoucí zvýšení životní úrovně, ale třeba i snižování mobilních tarifů. To bohužel lidé nespojují s Evropou, která je jejich ochranným štítem, ale spíše ji označují za trojského koně globalizace, prohlásila na alpbachském fóru evropská komisařka pro zahraničí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio