Eva Turnová: Vánoční robohon

9. prosinec 2022

Když jsem byla malá, Vánoce se skládaly z nekonečného množství strašně dlouhých epizod. Epizoda psaní dopisu Ježíškovi, epizoda boj o stromek, epizoda „kapr zabral vanu“, rozmisťování vánočních atributů po bytě, úmorné krájení ingrediencí do salátu, sledování Mrazíka, prostírání, stolování, preparování kapřích kostí a konečně epizoda nadšení nebo frustrace z obdržených dárků.

Zpětně mi dochází, že díky podobným rituálům většina rodin vlastně drží pohromadě.

Čtěte také

Jenže podle „proporční teorie“ Paula Janeta čím jsme starší, tím menší zlomek našeho života čas představuje, a tak ho vnímáme jako kratší. Zkrátka o několik desítek let později si prostě nejde nevšimnout, že čas šíleně frčí, a je mi úplně fuk, že jen zdánlivě, když mám pocit, že vánoční stromek kupuju skoro každý měsíc.

Loni mě ovšem trumfnul můj soused, IT specialista, kterému se prý čas stlačil do úplného minima a on se bál, že Vánoce nestihne zaregistrovat vůbec. Požádal mě, jestli by si se ženou nemohli přijít dárky rozbalit k nám, aby se trochu zbrzdili. Manželé Trpákovi dorazili těsně po večeři se dvěma balíčky, které umístili pod stromek a hned se na ně vrhli.

Jak prodloužit čas

Ivaně Trpákové Ježíšek nadělil dárkovou zkratku: svíčku s názvem New Mac, která voní stejně jako nový MacBook právě vytažený z krabice.

Čtěte také

Když ji zapálíte, po pokoji se rozline vůně Apple Storu a vy máte pocit, že jste opravdu dostali notebook a zároveň nemusíte nic instalovat. Ivan zase dostal chytrého robůtka RoBoHona. Malý osobní asistentík umí telefonovat, chodit po stole, komunikovat, a dokonce vyjadřovat svému majiteli náklonnost.

Paní Trpáková několikrát vdechla vůni nového MacBooku, Ivan zainteragoval s robůtkem, který si ho mrknutím oka vyfotil, a oba už se začali shánět po kabátech. Pan Trpák mi ve dveřích ještě stačil bleskově poděkovat:

Eva Turnová

„Jsem vám nesmírně vděčný, nebýt vás, ráno bych se přepnul na autopilota a nic bych nevnímal, jako ostatně vždycky. Kdyby mi tak někdo dokázal poradit, jak zase na delší dobu prodloužit čas.

„Zkuste si přítomnost víc užít.“

„Tak jo, ale až příště, my teď musíme už jít.“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.