Eva Turnová: Synchron

29. září 2023

„Synchronicita je vždy a všude přítomnou realitou, kterou vidí ti, co jsou připraveni ji vidět. Nezvyklé shody okolností tudíž vůbec nemusejí představovat náhodu, nýbrž jakousi smysluplnou koincidenci, která nás může vést intuitivně přes naše životní křižovatky. Občas jde o téměř tajuplné setkání vnějšího světa s vnitřním Já,“ říká švýcarský psycholog Carl Gustav Jung.

Podle něj neexistují žádné náhody – vše se děje z nějakého důvodu. Synchronicita tak spojuje to, co se děje mimo nás, s tím, co se odehrává v našem nitru. Je jako zrcadlo. Pro cokoliv se upřímně rozhodneme, se nám v tomto zrcadle odrazí zpět.

Čtěte také

Jedu autem z chalupy na svou první terapii v životě. Má stát tisíc korun, ale docela se těším. Třeba dojde i na téma synchronicity, Jenomže najednou si uvědomím, že jsem za poslední peníze právě nabrala benzín. Nezbývá než věřit, že se to nějak vyřeší.

Zastavím na stopce a vysílám upřímnou prosbu do zpětného zrcátka, ve kterém najednou zahlédnu, jak se mým směrem řítí velký náklaďák. Na poslední chvíli prudce zabrzdí, ale stejně do mě zezadu trochu vrazí. Vystoupím a jdu zjistit rozsah škody. Pod mou espézetkou je středně hluboký vryp.

Dej mi litr

Autor čerstvého vrypu – snědý mohutný řidič náklaďáku – mlčí a kope nohou do kamínku.

Čtěte také

„Tak co, budem někoho volat nebo…,“ rozseknu ticho, ale v duchu si říkám: já rozhodně nikoho volat nebudu, protože spěchám na svou první terapii. Ať mi dá radši litr na opravu a jsme si kvit. Obr jako by zachytil mou myšlenku a odrazil ji ze zrcadla:

„Tak víte co, paní? Já vám dám tisícovku na opravu a jsme vyrovnaný. Strašně spěchám, jedu známýmu poštelovat auto a už jsem tam měl bejt.“

„No co mám s váma dělat,“ řeknu smutně, ale uvnitř se raduju.

Eva Turnová

Na terapii se ovšem ukáže, že část bankovky je utržená. Přicházím domů otrávená z toho, že synchronicita nevyšla, řidič na mě vyzrál a budu ještě muset s tisícovkou do banky.

Chci se s historkou svěřit příteli, když do místnosti vejde snědý obr.

„Tak, Martine, auto máš hotový, byl to synchron. Dej mi litr a jsme vyrovnaný.“

Martin se na mě otočí. „Prosím tě, nemáš u sebe náhodou…?“

„Náhodou mám,“ odpovím.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.