Eva Turnová: Otu žena

20. listopad 2020

Nacházíme se ve složité a vyhrocené době. Část lidí je strachem znehybnělá a čeká, že ji někdo zachrání. Jiní se snaží vzít situaci do svých rukou tak, jak umí.

Odpůrci roušek demonstrují, movití jedinci se pakují do teplých krajin, někteří politici se rozhodnou zůstat a napakovat se raději doma. 

Čtěte také

Dogmatičtí ezoterici hlásají, jak zvýšit svoje vibrace, protože se mění paradigma zeměkoule a my se za žádnou cenu nesmíme vychýlit ze svého středu. Zdá se, že vibrace vlastně vymysleli a někteří z nich dokonce zaskakují za anděly za tisíc korun na hodinu.

A v tom všem chaosu jsem na jaře narazila na YouTube na bláznivého Holanďana Wima Hofa, jehož žena trpící schizofrenií před časem skočila z okna a on zůstal se čtyřmi dětmi sám. Začal zkoumat, jestli člověk chemii v mozku nemůže sám nějak ovlivnit, a v průběhu několika let vymyslel dechovou techniku, která sestává ze dvou fází: hyperventilace v podobě několika nádechů a výdechů a následného zadržení dechu. 

Nemám kapacitu na experimenty

Zhluboka dýchat je zdravé, to není žádnou záhadou, ale provozování těchto koleček je zajímavý systém. Souvisejícím aspektem techniky je otužování, jehož cílem je nevnímat chlad jako nepřítele. 

Čtěte také

Oproti jiným alternativním osobám se Wim Hof nechává zkoumat vědci, kteří ke svému údivu zjistili, že člověk může imunitní onemocnění opravdu ovlivnit vůlí a že po aplikování techniky zánětlivé procesy postupně mizí.

Wim Hof se umí vyjadřovat vědecky, ale většinou má civilní projev normálního chlápka, u kterého nejde ani tak o to, že vylezl v zimě na Kilimandžáro v trenkách a v létě přešel poušť bez vody, ale že věří v lidský potenciál.

Několik měsíců také praktikuji techniku dýchacích koleček a otužování v sudu a zjišťuju, že mě už dlouho nic neofouklo, že si neberu kabát, i když je listopad, že netrávím tolik času ve své hlavě, že nejdůležitější věci jsou zadarmo a že jsme dobrovolně nespokojení i v situacích, se kterými máme možnost něco dělat, přitom hračky a berličky, které vnější svět nabízí, už nás dávno neuspokojují.

Čtěte také

Jsem sice skeptik, ale najednou vnímám tu možnost začít si tvořit svět, ve kterém chceme žít a věřit tomu, že to dobře dopadne.

Odkaz na techniku Wima Hofa přeposílám svému kamarádovi, který kouří šedesát denně a přijde mi odpověď: „Děvče, já potřebuji můj dech k životu, nemám kapacitu na experimenty.“

Možná jsem pro něj jenom cáklou ženou,

nevadí, nadále zůstávám otu ženou.

Autorka je spisovatelka a rockerka

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.