Eva Turnová: Nou jau

24. březen 2023

Mám už deset dní chřipku s nekončící rýmou a bolestí na hrudi. Trochu se lituju a zároveň si užívám respektu, který tato choroba vyvolává i u těch nejagresivnějších teleporadců.

Zvoní telefon a ozve se kulometné: „Dobrý den, já volám s nabídkou...“

„Já mám ale chřipku.“

„Ježiš tak to se šíleně moc omlouvám, to jste měla říct hned.“

Čtěte také

Chřipkové martýrium zná prostě každý. Přemýšlím o tom, jak je bolest relativní a subjektivní pojem, často spojený s pocitem křivdy. Nemluvě o jejím zvukomalebném průvodci „jau“. Říkám si, že když má člověk energii na to, aby se dostal přes palatálu „j“, nemůže ho nic pořádně bolet.

V iniciačním rituálu jihoafrického kmene adepti na šamana přicházejí dobrovolně o malíček, a nikdo z nich neřve „jau“. Ve válečných filmech po „jau“ ani slechu. A bác ho, dostaví se zákeřná mužská choroba na sedm zvaná rýmička a zoufalé „jauvajs“ se rozléhá vesnicí či sídlištěm.

Když bolest slouží důstojnému cíli

Čtěte také

Své první zvučné „jau“ jsem vypustila jako dítě, když jsem se během honičky za psem rozplácla o chodník. Ale nebrečela jsem ani tak kvůli budoucímu hematomu, jako spíš kvůli náhlému zjištění, že chodník už není mou součástí a žije si svým životem. Že chodník, sluníčko, máma a všechno kolem se oddělilo a spiklo a způsobilo mi z nějakého důvodu krvavé bebíčko.

Je-li bolest vnímaná jako křivda, je dvojnásobná a musí se vyventilovat s lítostí. Když mě ale o týden později vlekla slečna na hlídání z dětského hřiště po břiše, vůbec mi nevadilo, že mi kamínky z pískoviště rozedírají patičky a větve keřů mi šlehají o tváře. Dívala se totiž celá družina a právě vydělené ego si ve vzdoru libovalo.

Eva Turnová

Když bolest slouží důstojnému cíli, dá se vydržet všechno. I když jde o kravinu. V tetovacích salónech je posvátné ticho. Fakir Musafar rituálně zavěšený za kůži na zádech má bolest na háku.

A co na to wikipedie? Píše se v ní, že přenos signálu o bolesti je neurohumorální.

Ideální partner je tudíž šamanský bezmalíčkovec se smyslem pro neurohumor a právě odeznívající rýmičkou. Ale neřeknu vám proč, je to moje „nou jau“.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio