Eva Turnová: Losadův poměr

24. únor 2023

Co mají společného dobře fungující pracovní týmy a dobře fungující manželství? Kromě tolerance je to také číslo 3:1. Tento záhadný poměr vychází z výzkumu matematika Marcela Losady.

Marcelo se totiž rozhodl pomocí matematiky zjistit, proč některé týmy fungují dobře a jiné ne. Přišel na to, že nejdůležitějším aspektem je poměr mezi pozitivními a negativními interakcemi v komunikaci, který byl u nejlepších týmů právě 3:1.

Čtěte také

V manželství je to prý podobně jako u pracovního týmu. To znamená, že na tři pozitivní reakce od partnera je povolená jedna negativní kritika. Jakmile se záporná reakce partnera zvýší z jedné na dvě, manželství jde takzvaně do kytek. Vztahy s dlouhodobě popudlivou ženou nebo nevšímavým mužem nemají proto vůbec šanci.

Svou studii Losada aplikoval například i na vztah Adolfa Hitlera a Evy Braunové, který vzal za své v krytu, kdy Eva sice podle zachovaných deníků třikrát schválila Adolfovo nehumánní chování, ale zato mu zkritizovala dvě věci: knír a patku.

Správnost experimentu

Marcelo se nakonec rozhodl podrobit tomuto experimentu i svůj vlastní partnerský vztah. Domů dorazil bez avíza, což se mu stalo osudným.

Čtěte také

V BYTĚ U LOSADŮ

Marcelo: Ahoj miláčku, jaký jsi měla den?

Manželka: Výborný.

Marcelo: Jsi spokojená?

Manželka: A jak!

Marcelo: Copak to vychází za zvuky z naší skříně?

Manželka: To nic, to je milenec.

Eva Turnová

Marcelo: Tebe to se mnou nebaví?

Manželka: Moc ne.

Optimální tři kladné a jedna záporná reakce bohužel v tomto případě nepotvrdily správnost Losadova experimentu, protože vztah krátce poté přestal fungovat.

Takhle to tedy dopadá, když vztahy zkoumá sám Losada.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio