Eva Turnová: Čaj rum bum

10. únor 2023

S naší partou Brkočuch – Bratrstvem kočičího ucha – jsme si v osadě na Trojském ostrově krátili dětské chvíle vymýšlením různých her. Například na to, že mi patří tátův náklaďák, kluci se snaží dostat na korbu a já je shazuju dolů klackem.

Jindy jsme zas našli u řeky ohořelý kus dopisu s pohozenou botou a rozhodli se, že to celé Brkočuch vyšetří. V noci přišly na řadu romantičtější verze her.

Čtěte také

Běhali jsme po hřišti jako upíři, kteří nikoho nezakusují, ale jen tak tančí a na ramenou jim vlají přehozy tajně stažené z postelí spících rodičů. Hráli jsme samozřejmě často i běžné dětské hry, jako třeba na schovávanou, ale to nás vždycky po chvíli začalo nudit.

O mnoho let později jedeme s mým starým kamarádem vlakem z vernisáže. Rozhodnu se prozkoumat generační rozdíly v arzenálu dětských her.

„Vráťo, znáš ‚Pan čáp ztratil čepičku‘?“

„Nesnáším pokrývky hlavy.“

Čtěte také

„A co takhle ‚Honzo vstávej, kolik je hodin? Hodinky spadly do záchodu‘?“

„To se mi stalo včera s mobilem, ani nevím v kolik.“

„A co ti říká ‚Krvavý koleno‘?“

„Wounded knee, masakr, kde bylo postříleno tři sta Siouxů neboli Lakotů.“

„Ne, je to složitější verze hry na honěnou. Máš poslední šanci: ‚Cukr káva limonáda čaj rum bum!‘“

Eva Turnová

„Tak tuhle hru jsem hrál včera celej večer. Seděl jsem ve vršovickým Sladkáči, když najednou přišly dvě krásný herečky, ale ukázalo se, že jsou ALTERNATIVNÍ. Všechno by hrály jinak. Dal jsem si desetkrát čaj a rum a cestou domů najednou bum. Kdybyste furt, vy mladý, něco nepředělávali, nemusel jsem mít tuhle bouli.“

A protože nejsem lakota, pozvala jsem Vráťu na grog – alternativu čaje s rumem.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio