Eva Turnová: Karma

6. září 2024

Karmu, boží soud nebo vyšší řád si představuji tak, že Bůh posoudí, jestli jsem byla v právu, když jsem v restauraci číšníkovi přibila vidličkou ruku ke stolu za to, že mi sáhnul na zadek. Podle stupně mého duchovního vývoje mě pak stihne trest, když to nejmíň čekám.

Čtěte také

Čím vědoměji člověk páchá zlo, tím tvrdší je trest. Za prodaných 20 litrů džusu vyrobených z jednoho pomeranče, který dvě hodiny lítal v mixéru zasypaný kilem cukru, jsem například, coby nevědomá brigádnice neslízla nic.

Ale když jsem na cestě do Izraele vědomě ukradla ve stánku pytlík pistáciových oříšků, do hodiny se mi na prstech udělaly záděry.

Někdy mi není úplně jasné, co je kauzalita a co normální život. Před hodinou flambování jsem si na hotelové škole tajně lokla ze školní lednice vodky, takže palačinky pak vůbec nechytaly. A nevím, jestli trest byl má otrava alkoholem během prvomájových oslav anebo to, že se mi dodnes palačinky lepí na pánev.

Čtěte také

Otázkou také je, zda kauzalita funguje opačně, jako systém odměn. 

K osmnáctinám jsem si úplně nejvíc přála ploužák se Ctiradem. Během privátu jsem běhala pro pivo, pokusila se o chlebíčky a vymyslela spoustu her, ve kterých jsem schválně prohrávala, aby si všichni nafutrovali ega a mně zbyla bioenergie na Ctirada.

Písničku Love Hurts od Nazarethů jsem ve smyčce nahrála raději pětkrát za sebou, abych pak večer seděla na gauči a dívala se na to, jak Ctirad při ploužáku smýká po pokoji s Irenou?

Eva Turnová

S Irenou, která den předtím mučila kočku, nemá ráda svoji mámu a vypadá jako cuchta?

A jediný bioenergotok, na který se Ctirad zmohl, bylo: „Sorry, ale připomínáš mi tetu Jarču“.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio