Eva Turnová: Čtení na Pohodě

27. květen 2022

Před několika lety mi začalo připadat, že lidé příliš propadli shonu a že i kamarádská setkání začínají mít spíš účelový charakter. Ty tam byly celonoční dýchánky, kde se probírala různá témata, a člověk na ledacos přišel. Místo toho se rozjely takzvané „small talks“, po nichž ve mně vždycky narůstala pachuť nedořečeného.

Proto jsem s radostí přijala možnost mít vlastní rubriku v časopise. Utřídím si myšlenky, které třeba někomu poslouží jako zdroj inspirace.

Čtěte také

Po roce jsem publikované sloupky vydala v knize a hned vzápětí přišla nabídka na autorské čtení v literárním stanu trenčínského festivalu Pohoda. Zmocnil se mě zmatek. Psát to klidně, ale číst na veřejnosti, to ne.

Jenomže organizátor festivalu na mé odmítnutí odpověděl:

„Četla byste střídavě s vaším saxofonistou, a pak byste přešli na koncert Thoma Yorka z Radiohead, který má hudební projekt s basistou z Red Hot Chilli Peppers. Rádi by se po koncertě se členy legendárních Plastiků setkali.“

Čtěte také

To rozhodlo. Navíc saxofonista je spřízněná duše, ženám pozorně naslouchá i ve chvíli, kdy jim klepe popel z cigarety do pupíku. Jen je potřeba umístit lahve s alkoholem do bezpečné vzdálenosti, protože jinak se změní z laskavého Jekylla v destruktivního Hydea.

Jedeme z Prahy autem na poslední chvíli, takže na konzumaci alkoholu stejně nebude čas.

Do literárního stanu jsme dorazili jen tak tak, zvukař rychle pustil naše nové CD, my jsme spontánně začali zpívat do mikrofonů. Stan se plnil k prasknutí. Usedáme do křesel, produkce před nás staví lahev bílého vína. Začínám číst. Než se dostanu k pointě, Vráťa do sebe vyklopí celou lahev, a chopí se mikrofonu:

Čtěte také

„Ono těm jejím textům není moc rozumět, takže já to trochu odlehčím a Eva pak přečte další blábol.“

K mikrofonu jsem se už nedostala, Ani Vráťovým textům nikdo nerozuměl, protože je četl odzadu, a stan se postupně vyprázdnil.

„To bylo dobrý, ne?“ ohodnotil svůj výstup.

„Nebylo, ale počkej, máme teď důležitou schůzku…“ to už ale Vráťa splynul s davem.

Čtěte také

Co teď? Mám připravenou spoustu otázek ohledně nového hudebního projektu, který právě Thom York a Flea dokončili. Prostě za nimi po koncertě zajdu, jak bylo domluveno.

Konverzace proběhla rychle.

„Zdravím, já jsem basistka z Plastiků, ale historický člen a frontman kapely někam zmizel.“

„Aha, tak ho pozdravuj, moc nás těšilo.“

Eva Turnová

Vycouvala jsem z backstage. Asi po hodině jsem našla Vráťu ve stanu s rumem.

„Kde se couráš?“

„Ale absolvovala jsem small talk s Yorkem.“

„Proč voláš do New Yorku? Tady ti stydne grog.“

Pachuť z nedořečeného jsem zahnala celonočním rumovým dýchánkem, během kterého jsme na ledacos přišli.

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.