Eva Turnová: Babiš, bonzaj!

28. květen 2021

V posledních pár dnech se pozornost médií i sociálních sítí točí kolem Babišovy hry na škatulata, kterou premiér rozehrává s ministry zdravotnictví. Nesmíme ale zapomenout, že za Babiše se kromě čtyř a půl ministrů zdravotnictví vystřídali ve vládě i tři ministři dopravy, tři spravedlnosti, a také tři ministři průmyslu a obchodu.

Pojďme si na příkladu jednoho ministra každého resortu připomenout, za jakých okolností odešli, a poté zkusit odhalit skutečné pohnutky Babišových vyhazovů.

Čtěte také

Ministra dopravy Dana Ťoka zkompromitovaly korupční skandály ve firmě Skanska, ze které záhadně odteklo sto milionů korun. Sám ministr se k tomu vyjádřil takto: „Kdybych měl jakýkoliv pocit, že šlo o korupční jednání, sám bych to ohlásil policii. Ale to jsem rozhodně neměl.“ Stejně mu to nepomohlo a odstoupil.

Odchod z funkce ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové urychlil její názor ohledně telefonních tarifů. „Kdyby Češi využívali více drahá mobilní data, zvednou se operátorům příjmy a tarify zlevní,“ uvedla Nováková v pořadu České televize.

Na to Babiš reagoval: „Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Beru si zlevnění mobilních dat sám na starosť.“ Následovala rezignace Marty Novákové.

Jejich prohřešky proti mým úlete

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá zase vydržela na svém postu pouhých čtrnáct dní. Záhy se totiž přišlo na to, že opisovala při psaní své diplomové práce.

Čtěte také

Premiér se tehdy Taťány zastal: „My jsme přesvědčeni, že paní ministryně neopisovala a že samozřejmě pokud nějaký student nebo dva studenti řeší, kolik průměrný český králík vyloučí trusu za den, tak asi je to stejné,“ řekl premiér, ale Taťána šla od válu tak jako tak.

Osudy ministrů zdravotnictví máme ještě v živé paměti, i když se okolnosti působení ministrů liší, řešení, po kterém při jejich přešlapu premiér sáhne, je vždy stejný – odchod.

Chvílemi se zdá, že premiérovi jde hlavně o to, aby si znovu a znovu potvrzoval penzum své moci; po návratu Adama Vojtěcha se dokonce začíná šuškat, že Babiš propadl ekologickým tendencím a recyklaci aplikuje nejdřív na lidech. Jak je to tedy doopravdy?

Čtěte také

Nedávno si prý Babišovi postěžoval jeho vlastní marketingový poradce. Prý už neví, jak jeho manýry zahlazovat.

„Ale jaký manýre?“ odpověděl Babiš. „Já bych je tam všechny nechal, ty ministre, co jsou jejich prohřešky proti mým úlete! Ale jedu podle kalendáře, cos mi dal v roce 2018 k vánocům. A tam je napsáno: ‚Jednou za čas zasaď ránu ministrom‘.“

„Ale ne, tos špatně přečet, kámo! To je kalendář bonzajů. Je tam napsáno: Jednou za čas zasaď RÁNO mini strom. Bonzaj, rozumíš?“

„Ale já som sa nabonzal dosť! Ještě jednou řekneš bonzaj a máš padáka!“

Autorka je spisovatelka a rockerka
eva@turnova.cz

autor: Eva Turnová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.