Eurozatykač

1. červenec 2004

Nejtěsnějším rozdílem hlasů schválila včera poslanecká sněmovna novely trestního zákona a trestního řádu, které mají pachatelům závažných trestných činů znemožnit vyhýbat se stíhání v zahraničí. O eurozatykači se přitom mezi našimi politiky už půl roku bouřlivě debatuje.

Lapidárně řečeno, jde o to, zda v člověku, který se dopustí zločinu, vidět především občana, anebo především zločince. Část poslanců soudí, že není přípustné vydat k soudnímu stíhání do zahraničí našeho občana proti jeho vůli. Vzhledem k tomu, že člověk, který se dopustí zločinu, zpravidla k soudu o své vůli nespěchá, dá se říct, že odpor proti eurozatykači je postojem, ze kterého mohou mít zločinci jedině radost. Naše politické odpůrce eurozatykače ovšem nemá smysl podezírat, že se angažují ve prospěch českého podsvětí. Ve slově eurozatykač jim pravděpodobně nevadí ten zatykač, ale euro. Brání národní suverenitu, a zločinci z toho profitují pouze shodou okolností. Určitě se mýlí, pokud si myslí, že mají u politiků zastání jako kriminálníci. Ve skutečnosti pro ně má být terno, že zločin spáchají v cizině jako Češi a podaří se jim prchnout z místa činu do vlasti.

Po včerejšku se zdá, že jim češství při zločinu nepomůže, ale eurozatykačem se ještě musí zabývat senát, zákon půjde na podpis k prezidentovi a v úvahu také připadá stížnost k Ústavnímu soudu. Otázkou je, zda zrovna v tomto případě má občan tleskat těm politikům, kteří dělají ramena směrem k Bruselu. Eurozatykač je jedním z kroků, které mají v Evropě garantovat větší bezpečnost. Má také umožnit, aby byl do rukou české spravedlnosti vydán ze zahraničí neprodleně zločinec, který se provinil u nás, a nepodařilo se jej zadržet. Právě v případě eurozatykače se zdá, že pro Čecha, který není zločincem, je výhodné být především Evropanem.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.