Euro vzbuzuje strach ze zdražování, ale je to nesmysl a euromýtus, tvrdí viceprezident Špicar ze svazu průmyslu

8. červen 2022

Chorvatsko splnilo potřebná kritéria a od ledna 2023 bude platit eurem. Je na čase, aby stejné udělalo i Česko, nebo není kam spěchat? Podle bývalého ministra financí za ANO Ivana Pilného ekonomické problémy vylučují přechod na společnou měnu, viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar ale věří, že by to přineslo četné výhody.

„Přijetí eura byla v minulých letech především otázka politická, protože řadu kritérií jsme  už splňovali. Dnes se skladba veřejných financí změnila a je tedy otázka ekonomická, jestli by eurozóna o nás vůbec stála,“ uvádí bývalý politik za hnutí ANO Pilný.

Strach ze zdražování? Je to nesmysl a euromýtus.
Radek Špicar

Viceprezident Špicar vysvětluje, že teď do eurozóny ani vstoupit nemůžeme. „Přestali jsme plnit Maastrichtská kritéria, takže i kdyby tu byla politická podpora, tak je nám k ničemu. Ale měli bychom dělat vše pro to, abychom je plnit začali.“

Dnes se skladba našich veřejných financí změnila a je tedy otázka, jestli by eurozóna o nás vůbec stála.
Ivan Pilný

„Velmi oceňuji, že se současná vláda přihlásila k plnění Maastrichtských kritérií během svého funkčního období. Během těch tří let je to určitě splnitelné,“ dodává Špicar.

Pilný je ale k možnosti přijetí eura velmi skeptický. „Součástí plnění je také otázka úrokových sazeb – a tady jsme úplně jinde než Evropská unie. Je to otázka inflace a tady jsme stále nad unijním průměrem. Ekonomicky považuji problematické – a politicky prakticky neúnosné –, aby to vláda zvládla.“

Strach ze zdražování? Nesmysl

„Hlavním problémem, proč je 70 procent obyvatel Česka proti přijetí eura, je strach ze zdražování. To je nesmysl a euromýtus. Naposledy Slováci ukázali, že se to vůbec nemusí stát. Kdyby vláda aspoň rozptýlila tento zcela iracionální strach, udělala by pro přijetí eura hodně,“ soudí viceprezident.

Čtěte také

Exministr zase věří, že kdybychom přijali euro dřív, inflace by u nás teď nebyla na tak vysoké úrovni.

„Podle toho, jak vypadají čísla, byli bychom na tom o něco líp a také by přestaly emocionální politické hrátky, jak má fungovat Česká národní banka.“

„Kdybychom teď neměli korunu a platili eurem, tak by čeští občané měli mnohem levnější hypotéky a české podniky by měly mnohem levnější úvěry. Teď máme sice svou skvělou českou korunu, suverenitu a ČNB, která dramaticky zvedá úrokové sazby, ale přesto máme jednu z nejvyšších 14procentní inflací v EU, zatímco unijní průměr je osm procent,“ konstatuje Radek Špicar.

Čtěte také

Bývalý ministr je přesvědčen, že inflaci má především krotit vláda.

„Mít euro už předtím, pravděpodobně by rozvrat veřejných financí nedosáhl takové míry, jaké dosahuje nyní a kritéria eurozóny by to velmi znesnadňovala. Teď jsme na volné noze, ČNB může dělat cokoli, ale vláda má obrovský deficit, se kterým je problematické něco dělat,“ shrnuje Ivan Pilný.

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související