EU a Čína

9. prosinec 2004

Včerejšímu summitu Evropské unie a Číny předcházely četné výzvy směrem k představitelům EU, aby je ani nenapadlo zrušit embargo na vývoz zbraní. Pod hrozbou omezení prodeje špičkové vojenské technologie do Evropy před takovým krokem varují USA. Evropští zelení pro jistotu připomněli čtrnáct dní staré rozhodnutí Evropského parlamentu, který trvání zákazu potvrdil. Také se ozvala celoevropská koalice nevládních organizací, které sledují stav lidských práv v Číně.

Jak si tyto apely evropští představitelé při jednání s Číňany vzali k srdci, je patrné ze společného prohlášení sepsaného včera v Haagu. Stojí v něm, že EU potvrdila politickou vůli pracovat dál směrem ke zrušení embarga a že čínská strana tento pozitivní signál přivítala. Na tiskové konferenci pak čínský premiér vysvětlil, že patnáct let trvající zákaz vývozu zbraní z EU do Číny, mimochodem zavedený po zmasakrování studentů v Pekingu, vnímá jeho země jako "politickou diskriminaci" a "vyčpělý důsledek studené války".

Postoj Evropy je méně zřetelný. Potácí se mezi zdůrazňováním hodnot a touhou obchodovat. Ignorovat věznění lidí pro jejich politické či náboženské přesvědčení dost dobře nelze, podobně jako přehlédnout, jak se v Číně diskriminují menšiny a ve velkém popravuje. Nepochybně trvají důvody mít se před čínským režimem na pozoru. Současně je zde ovšem sto devadesát miliard eur vzájemného obchodu a mrzutá bilance, kdy EU daleko více z Číny dováží, než opačným směrem exportuje. Pokušení bagatelizovat čínské imperiální ambice a vidět Čínu tak řečeno z lepší stránky je veliké. Podlehnou-li ovšem politikové tlaku obchodníků, kterým chybí pud sebezáchovy, může Evropa na vstřícnost k čínskému kapitalistickému komunismu v budoucnu škaredě doplatit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.