Erdogan má na své straně média, Kilicdaroglu náskok v průzkumech. Volby budou těsné, říká zpravodaj

12. květen 2023

Už potřetí bude v neděli usilovat Recep Tayyip Erdogan o post prezidenta Turecka. Půjde zřejmě o nejtěžší souboj jeho politické kariéry, šanci ukončit jeho dvacetileté vládnutí má totiž opoziční kandidát Kemal Kilicdaroglu. „Podle posledního průzkumu má Kilicdaroglu náskok, ale vypadá to, že to bude velmi těsné a ani jeden z kandidátů nezvítězí v prvním kole,“ uvádí Václav Černohorský, zpravodaj České televize v Turecku.

Turecká opozice byla v minulosti rozdrobená, což hrálo Erdoganovi do karet, nyní se ale za jednoho kandidáta postavila šestice stran, jejichž společným cílem je snaha o návrat z prezidentského na parlamentní systém.

Erdogan se opírá o média, v nichž dostává větší prostor než jeho protikandidát, podle Reportérů bez hranic vláda ovládá 90 procent médií v Turecku: „Opoziční člen rady pro rozhlasové a televizní vysílání v dubnu počítal, kolik jednotliví kandidáti dostávají prostoru ve státní televizi. U Erdogana to bylo 32 hodin, zatímco Kemal Kilicdaroglu dostal 32 minut.“

Čtěte také

Kilicdaroglu naopak ke svým příznivcům i celé turecké společnosti promlouvá prostřednictvím sociálních sítí. „Velmi populární jsou jeho videa, která natáčí ve svém ankarském bytě. Jedno z nejznámějších, v němž se přiznal k příslušnosti k náboženské menšině Alevitů, mělo na Twitteru 100 milionů zhlédnutí,“ přibližuje novinář.

Letos poprvé půjdou k volbám mladí lidé, kteří u moci nezažili nikoho jiného než Erdogana. „Erdogan kdysi řekl, že správný mladý člověk má mít v jedné ruce počítač a v druhé korán. Jeho přání se z velké míry nenaplnilo. Erdoganovu vládu vidí jako překážku svého rozvoje a nechtějí žít v zemi, která má ekonomické potíže a mají problém se uplatnit,“ dodává.

Předvolební zemětřesení

Hlavním tématem voleb je podle Černohorského právě ekonomická situace a obrovská inflace, za níž podle mnohých může právě koncentrace moci v rukou jednoho člověka, který učinil řadu chybných rozhodnutí.

„Lidé, kteří zvažují volbu opozice, věří, že změna systému a opětovná nezávislost institucí povede k tomu, že se budou mít lépe,“ popisuje Černohorský, zároveň ale dodává, že Erdogan a jeho strana AKP i po 20 letech zůstává populární mezi chudými, věřícími a ženami, kterým sekulární elity zakazovaly nosit šátek.

Čtěte také

Kilicdaroglu také slibuje oživit vztahy se Západem a Evropskou unií ve snaze přilákat západní investory, kteří by pomohli turecké ekonomice zmírnit vysokou inflaci.

Odborníci předpokládali, že volby ovlivní i únorové zemětřesení, po kterém se na vládu i prezidenta sneslo obrovské množství kritiky za pomalou reakci a nedostatečnou pomoc. Podle sociologů se po něm ale spíše stávající politické preference utvrdily. Roli může podle zpravodaje hrát i to, že postiženou oblast opustily dva miliony oprávněných voličů, kteří budou mít problém odvolit.

Vedle prezidentských se budou v neděli konat také parlamentní volby – a i když Kilicdaroglu vyhraje, opozice nemusí získat většinu a on by musel vládnout prostřednictvím dekretů.

„Volební účast je tradičně vysoká a vzhledem k tomu, o co všechno jde v těchto volbách, jak napjatě jsou sledované a jaká atmosféra před nimi panuje, tak se vychází z toho, že volební účast bude velmi vysoká,“ uzavírá s tím, své hlasy už v historicky největším počtu odevzdali Turci žijící v zahraničí.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert
Spustit audio

Související