Ekonom Švejnar: Čína a Indie stojí o ruské zdroje, ale tak, aby si nezavřely cestu na světové trhy

10. květen 2022

„Sankce jsou většinou neúčinné. Účinné jsou pouze tehdy, když jsou kompletní a komplexní,“ říká ekonom Jan Švejnar. Evropská unie chce od konce roku zakázat dovoz ruské ropy, Česko, Maďarsko a Slovensko žádají o dočasnou výjimku. „Já myslím, že z filozofického a etického hlediska západní civilizace, kterou reprezentujeme, je to embargo něco, co bychom měli udělat. Měli bychom to udělat co nejlépe, co nejefektivněji.“

Embargo na ruskou ropu způsobí Rusku přinejmenším logistické potíže, i když dodávat bude moci například do Číny nebo do Indie, vysvětluje Švejnar:

Čtěte také

„Východní pole, odkud Rusko dodává ropu do Číny, nejsou to samé jako západní pole, odkud dodává do Evropy. Pro Rusko tedy bude trochu složité přeorientovat export efektivně a rychle.“

„Indie a Čína mohou absorbovat velkou část ruské ropy. Zejména Čína rychle roste, i když teď má problémy. Ale potřebuje nerostné zdroje, které Rusko má. V tom smyslu je tady doplňující se princip mezi těmito zeměmi. Rusko potřebuje dovážet moderní technologie, které Čína do velké míry má.“

Určitě nastane hlubší spolupráce Indie a Číny s Ruskem, ale budou se snažit hrát to na obě strany.
Jan Švejnar

Ani Indie, ani Čína ale nechtějí přijít o světové trhy, připomíná ekonom: „Jsou velmi opatrné. Myslím, že budou velmi váhat, jestli se s Ruskem v krátkodobém horizontu propojí. Určitě nastane hlubší spolupráce, ale budou se snažit hrát to na obě strany – získat zdroje z Ruska, ale ne způsobem, který by jim uzavřel cestu na světové trhy. Jak to bude dlouhodobě, uvidíme.“

Levná ropa z Ruska

Evropská unie se podle ekonoma bez ruské ropy obejde, ale bude to chvíli trvat. „Nevidím to tak optimisticky. Pokud to bude období krátké a budeme to dělat velice rychle, tak zde bude negativní dopad. Nebude silný, bude to zpomalení růstu, nebo mírná recese. Politicky a filozoficky řečeno to ale dává smysl, je to v zájmu NATO a dalších spojenců,“ předpokládá a zdůrazňuje:

„A samozřejmě dává smysl co nejrychleji najít náhradní zdroje. To je hlavní úkol.“

Myslím, že v době konfliktu se Evropa k ruské ropě nevrátí. Ale co bude po tom, až se uzavře mír, to je druhá otázka.
Jan Švejnar

„Myslím, že v době konfliktu se Evropa k ruské ropě nevrátí. Ten přístup, který nyní vidíme, bude zafixovaný. Ale co bude po tom, až se uzavře mír, to je druhá otázka,“ předpokládá Švejnar. 

Ruská ropa by mohla být i v budoucnu atraktivní zejména nízkou cenou. „Je možné, že v krátkém, střednědobém horizontu může jít cena ropy dolů, jestliže Rusové zaplaví trhy a jestliže další těžiště ropy zvýší svoji produkci,“ odhaduje.

Proč mu vadí zvyšování úrokových sazeb? Jak by řešil současnou inflaci Jan Švejnar, kdyby byl členem bankovní rady České národní banky? Ptá se Naďa Bělovská. 

autoři: Naďa Bělovská , kac
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.