Einstein měl pravdu

6. květen 2011
Monitor

Satelit Gravity Probe B potvrdil Einsteinovu teorii obecné relativity. Jeho let stál 760 milionů amerických dolarů a zpracování dat zabralo sedm let.

Gravity Probe B odstartoval v roce 2004 a na oběžné dráze Země strávil 17 měsíců. Na palubě nesl gyroskopy, které měly zaznamenávat dva efekty předpovězené Einsteinovou teorií obecné relativity. Prvním je takzvaný geodetický efekt – jev, kdy se rovina dráhy tělesa, které obíhá kolem jiného tělesa, vlivem jeho gravitačního pole nepatrně stáčí. Druhým, ještě slabším efektem je takzvaný frame dragging, který popisuje stáčení časoprostoru kolem rotujícího tělesa. Podle vědců je to, jako by Země byla ponořená do medu jej při svém otáčení strhávala za sebou.

Oba jevy satelit Gravity Probe B zaznamenal, když se na polární oběžné dráze zaměřil na hvězdu IM Pegasi. Jeho gyroskopy obsahovaly čtveřici téměř dokonalých koulí o velikost pingpongového míčku vyrobených ze supravodivého niobu, které se kolem své osy točily rychlostí 5000 otáček za minutu. Pokud by zemská gravitace neměla žádný vliv, mířily by gyroskopy stále stejným směrem. Drobné, ale měřitelné odchylky však dokazují, že gravitace Země časoprostor skutečně ovlivňuje – a Albert Einstein se tedy nemýlil. Navzdory tomu se výsledky náročného projektu setkaly i s trochu rozpačitým přijetím. Podobných totiž s mnohem menšími nálady před několika lety dosáhli italští vědci pod vedením Ignazia Ciufoliniho.

Zdroj: NASA

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.