Dvanáctý den izraelské operace v pásmu Gazy

7. leden 2009

Už dvanáct dní Izrael bombarduje cíle palestinského Hamasu v pásmu Gazy a pátý den probíhá i pozemní operace. Válka proti teroristům je úspěšná, ale ke konci se ještě nechýlí.

Pozemní vojsko rozdělilo území Gazy na tři části, aby Hamasu znemožnilo přesuny sil a zbraní. Vojáci postupují vesnicemi a za pomoci letadel a tanků likvidují tunely, skladiště zbraní i ozbrojence. Armáda už údajně kontroluje zhruba tři čtvrtiny území, odkud teroristé odpalují na Izrael rakety Kásam. Pěšáci zabili skoro 150 členů Hamasu a okolo 150 dalších zajali. Palestinské zdroje, které však nelze ověřit, udávají přes 600 mrtvých od začátku celé operace a Hamas potvrdil smrt asi deseti vysokých velitelů. Izraelci už mají kromě tří civilistů i sedm mrtvých vojáků, z nichž čtyři zahynuli při vlastním bombardování.

Hamas však stále odpaluje rakety; denně jich vystřelí okolo 40. V úterý jedna mimo jiné zranila tříměsíčního kojence v Gedeře. Hamas ostřeluje i školky a školy, ale ty jsou naštěstí prázdné. Odpaluje teď rakety s doletem přes 40 kilometrů, a v přímém ohrožení je tak skoro milion civilistů, tedy jedna sedmina obyvatelstva. Hamas má pozoruhodnou starost i o vlastní, palestinské civilisty - ostřeluje kamiony s humanitární pomocí, kterých už Izrael do Gazy vpustil skoro 500.

Hnutí je podle izraelských zpravodajců v rozkladu. Jeho základny a výcvikové tábory už neexistují a Izraelci systematicky decimují i jeho zásoby zbraní. Vůdci Hamasu se skrývají v podzemních bunkrech a vzájemně spolu nekomunikují, protože ze strachu před atentátem zahodili mobilní telefony. Nemají spojení ani s exilovým vedením v Damašku, které střídavě vyzývá muslimy k útokům na izraelské cíle po celém světě a Palestince k třetí intifádě, ale zároveň vyslalo delegaci do Egypta na předběžné jednání o příměří.

V pondělí jeden z nejvyšších představitelů Hamasu v pásmu Gazy Mahmúd Zahar odvysílal plamenný projev o odhodlání vytrvat v boji z jakéhosi sklepení s kamerou na rozviklaném stolku. Vůdci se už objevují pouze v takto nahraných "poselstvích" jako Usáma bin Ládin a Ajmán Zawahrí z afghánsko-pákistánského pomezí. Podle palestinských novinářů se po Hamasu v pásmu Gazy slehla zem, nikdo tam nevládne a nevydává rozkazy. Ozbrojenci odpalují rakety na Izrael, odkud to jde, a zřizují svá velitelství v mešitách a dalších civilních objektech, například v nemocnicích, kde se maskují bílými plášti. Proto mají boje i civilní ztráty; Izrael na civilisty záměrně nemíří. Z téhož důvodu zahynulo v úterý při izraelském útoku 30 Palestinců ve škole OSN v Džabalíji, ze které teroristé stříleli na vojáky. Jejich mrtvá těla byla také na místě po útoku nalezena. OSN však proti zneužívání svých objektů k teroristickým účelům nic nenamítá.

Hamas potřebuje jen takové příměří, které by mohl vydávat za své vojenské vítězství, aby neztratil obdiv Palestinců. Izrael je zase rozhodnut operaci nezastavit dřív, než dosáhne jejího cíle, kterým je zastavit ostřelování. Součástí ofenzivy je proto i likvidace stovek tunelů na hranicích s Egyptem, kterými Hamas do pásma propašoval celý svůj zbrojní arsenál. Letectvo jich denně bombarduje okolo 40 a ještě není u konce.

Ve světě sílí protiizraelské protesty, volání po příměří a tradiční obviňování Izraele z užití nepřiměřené síly. Těm, kdo bagatelizují ostřelování Hamasem, se pokusil izraelskou situaci vysvětlit deník Haarec: "Představte si, že by nějaká fanatická náboženská skupina vyhrála volby v Mexiku, vyvolala občanskou válku a svrhla federální vládu. A pak by požadovala navrácení všech jižních amerických států, ostřelovala by raketami města jako Las Vegas nebo Los Angeles a ohrožovala by skoro 44 milionů Američanů" - tedy sedminu populace Spojených států. To by si žádná země jistě nenechala líbit tak dlouho jako Izrael.

Teď jsou však doby zdrženlivosti pryč, zdůraznila izraelská vláda a odmítla příměří prosazované delegací Evropské unie. Hamas má nyní rakety, které dolétnou dál než před rokem, a nelze přistoupit na kompromis, který umožní ostřelování mnohem většího množství izraelských civilistů než před zahájením ofenzivy, prohlásil premiér Ehud Olmert. Klid zbraní proto podle něj musí obsahovat záruky, že rakety ustanou a nové se do Gazy nedostanou. To však naštěstí chápou nejen Spojené státy a Evropská unie, ale i Egypt, který v konfliktu stojí na straně Izraele a v současnosti připravuje návrh příměří. Zatím se však zdá pravděpodobnější další rozšíření pozemní operace.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio