Důvody k obezřetnosti

4. leden 2006

Poté, co se i u nás pod vahou sněhu propadla střecha ostravského supermarketu, lze říct, že člověk nejspíše neudělá chybu, když se občas podívá i nad sebe. Střechy nemusí padat pouze někde daleko od nás, například v moskevském aquaparku, na francouzském letišti či nad bavorským kluzištěm. V případě obchodních center, která jsou si podobná jako vejce vejci, je událost z Ostravy precedentní.

Že střecha Lidlu nespadla na nakupující, je pouhá náhoda. Při vstupu do podobných budov by měla být alespoň v zimě povinně umístěna varovaní "Vstup na vlastní nebezpečí". Člověk by pak měl předem přesně vědět, proč a pro co konkrétně přichází, aby pobyt uvnitř zkrátil na nezbytné minimum. Nepochybně je třeba mít při nakupování hlavně štěstí, nicméně štěstí, jak známo, přeje připraveným. Určitě nic nepokazí helma anebo lékárnička. Může se stát, že člověk zůstane dlouhé hodiny zaklíněn mezi regály. Pokud ho pád střechy zastihne někde mezi konzervami, přežít mu může pomoci obyčejný otvírák. A baterka, aby na něj viděl.

Někdo určitě namítne, že o bezpečnost lidí by se měl preventivním uzavřením super- a hypermarketů se zasněženými střechami postarat stát. K tomu ale určitě chybí legislativa, anebo politická vůle vměšovat se lidem do života. Konec konců je normální, že zasněžené střechy padají, a stejně normální má být u odpovědného občana přiměřená ostražitost. Ostatně nejen při nakupování. Nepozorný chodec riskuje zdraví na přechodu. Kuřákovi zas hrozí, že k němu na zastávce nějaký iniciativní nekuřák mobilem povolá policejní hlídku. Nedostatek ostražitosti činí občana snadnou kořistí zlodějů. Člověk se v tomto nebezpečném světě stále musí kolem sebe rozhlížet. Že nebezpečí bude hrozit i shora, se vlastně dalo čekat.

autor: iho
Spustit audio