Důvěra vládě

4. březen 2003

Poté, co nám poslanci konečně zvolili prezidenta, hrozí nám pro změnu, že přijdeme o vládu. Ministři si totiž včera uvědomili, že průběh volby hlavy státu vyvolává pochybnost, zda skutečně mají v Poslanecké sněmovně většinu. Proto míní vyvolat hlasování o důvěře.

Mezi dotazy novinářů nemohlo chybět, zda se nejedná o sebevraždu. Vždyť vláda zřetelně důvěru většiny poslanců nemá a není tudíž úplně jasné, proč se míní ptát. Pokud poslanci stran vládní koalice kabinet nečekaně podpoří, pak důvodem bude spíše obava o dobře placené místo než víra v programové prohlášení. Předčasné volby jsou kvůli situaci v ČSSD ve vzduchu. Ať už si totiž na svém sjezdu stoupenci současného a bývalého předsedy řeknou cokoli, poslanecký klub sociální demokracie už v tomto volebním období jednotný nebude. Přičtěme k tomu rozdílné priority stran vládní koalice a ptejme se, zda vláda bude schopna něco rozumného prosadit, k něčemu užitečnému dospět. Spíše nikoli. Většinu času politikům pravděpodobně zabere vzájemné soupeření, naschvály a pokusy navzájem se znemožnit.

Ani nové volby ovšem nemusí zamotanou situaci vyřešit a navíc po nich většina politických stran momentálně netouží. ČSSD a komunisté by, zdá se, ztratili, Unie svobody by se pravděpodobně vůbec nedostala do parlamentu a ODS má důvod předpokládat, že čím budou volby později, tím více na rozporech ve vládní koalici vydělá. Zřejmě v předtuše politické nestability poslanci zvolili prezidenta, který přislíbil pečovat o dobrou náladu a vést rozhádané politiky k dělné spolupráci. I on má ovšem jenom jedny nervy a kdo ví, jak dlouho mu ta dobrá předsevzetí vydrží, když ještě ani nesložil přísahu a už aby přemýšlel, koho pověřit sestavením vlády.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.