Důmyslný rozpočet

30. březen 2007

I když to ministr financí Miroslav Kalousek nikdy neřekl, už se všeobecně ví, jak bude vláda měnit daně a sociální dávky. Bude velmi opatrná, aby se podařilo sestavit slušný rozpočet na příští rok. Přitom se ho snaží chránit před důsledky utrácení minulých vlád i minulého parlamentu, a také před sliby, které před volbami občanům dala vítězná strana ODS. Byl to nepochybně rébus, který se ministru financí Miroslavu Kalouskovi a ministru práce Petru Nečasovi nakonec podařilo matematicky i politicky vyřešit, byť přitom museli užít různé důmyslné triky.

0:00
/
0:00

Právě zachráněný rozpočet - pokud se tedy celá operace podaří - bude pro občany a podnikatele znamenat hlavní a také skoro jedinou změnu k lepšímu. Na vlastní peněžence poznají jen několik málo opatření, nutno dodat, že půjde především o úspory. Zachraňovat rozpočet v období, kdy ekonomika úspěšně roste, by nemuselo být úplně obtížné. Přesto nejde o snadnou věc, protože to znamená změnit postoj k veřejným financím. Svého času se o to pokoušel premiér Vladimír Špidla a po zavedení prvního úsporného rozpočtu v roce 2004 přišel o křeslo.

Autoři rozpočtu na rok 2008 tedy jsou opatrní.

Nešťastně se podařilo veřejné finance nastavit na sklonku minulého volebního období, kdy levicová vláda snížila daně podnikům, ale především občanům. Chybí tedy desítky miliard, které by se jinak vybraly na dani z příjmu.

Zároveň se však před volbami vzbouřil parlament a opatrné úsporné reformy Paroubkovy vlády změnil na mohutné zvýšení sociálních dávek i penzí. Zde také chybí desítky miliard. Aby toho nebylo málo, ODS se ve volební programu zavázala ve stejné strategii pokračovat. Tedy chce snižovat daně a zároveň zvýšit dávky, především důchody.

Ministru Kalouskovi nezbylo, než učinit nesmírně komplikovaný tah, hodný chytré horákyně. Vládní prohlášení slíbilo rovnou sazbu daně z příjmu pro občany i podniky ve výši 17 až 19 procent, stejně vysoko měla být i horní sazba DPH. Zároveň stanovilo schodek rozpočtu na tři procenta HDP.

I když experti na financích počítali, jak počítali, mezi 17 a 19 procent se nevešli. A to ještě byl ministr pod tlakem ODS, která před volbami slibovala rovnou daň 15 procent a tedy jí bylo všechno málo.

Nakonec se Kalousek rozhodl pro veletoč, kterým vše zachránil. Daň z příjmu podnikům i horní sazba DPH bude největší možná, tedy 19 procent. Podniky se k této hranici dostanou v průběhu tří let, napřesrok se budou muset spokojit s dvaadvaceti. Zároveň vyroste dolní sazba DPH o čtyři procenta.

A pro všechny stejná sazba daně z příjmu bude přece jen slibovaných 15 procent. Ovšem tato sazba bude ve skutečnosti vyšší, než dnešní čtyři sazby rozvrstvené podle výše příjmu. Vychází totiž z jiného základu, do kterého na rozdíl od současných poměrů zahrne i pojistné placené zaměstnancem i zaměstnavatelem. Měřeno dnešníma očima, sazba bude ve skutečnosti 22 procent.

Tím ovšem veletoč nekončí. Ministr Kalousek průběžně opakuje, že v zemi nebude občan, kterému by se daně nesnížily. Dosáhne toho tím, že zvýší daňovou slevu na poplatníka, případně členy jeho rodiny.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Petr Holub
Spustit audio