Druhý Pac-Man ve vesmíru

27. listopad 2012
Monitor

Astronomové objevili další měsíc, jehož teplotní mapa vypadá jako ikonická figurka z arkádové hry Pac-Man.

V roce 2010 připoutala pozornost teplotní mapa Saturnova měsíce Mimas, která neuvěřitelně připomínala Pac-Mana z počítačové hry z 80. let. Pac-Man vypadá jako žluté kolečko s výřezem, který představuje ústa. Kolečko se pohybuje v bludišti a požírá tmavé tečky. Na měsíci Mimas jej představuje teplejší oblast, která je na teplotní mapě znázorněna žlutě. Tečkou, kterou se Pac-Man chystá sežrat, je kráter Herschel. Teplotní mapu Mimasu pořídil infračervený spektrometr sondy Cassini, která v září loňského roku získala i údaje o povrchu dalšího Saturnova měsíce Tethys. Astronomové nyní zveřejnili výsledky a senzace se opakuje: Pac-Man vykukuje i z teplotní mapy Tethys.

Je trochu vypasenější než Pac-Man na Mimasu a chybí mu tečka z kráteru, ale jeho tvar je nezaměnitelný. Nejvyšší zaznamenaná teplota Pac-Mana z Tethys byla 90 K, což je o něco méně než na Mimasu, kde vědci naměřili 95 K. Objev druhého vesmírného Pac-Mana ukazuje, že procesy, které tyto vzory tvoří, jsou ve vesmíru rozšířenější než se zdálo. Vědci teoretizují, že Pac-Man na teplotních mapách Saturnových měsíců vzniká v důsledku bombardování vysokoenergetickými elektrony. Ty dopadají v nízkých zeměpisných šířkách na jedné straně měsíce a mění jeho „načechraný“ povrch v pevný led, který se pomaleji ohřívá a v noci rychleji chladne.

Zdroj: NASA

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.