Drahá ropa

5. srpen 2004

Bylo pouze otázkou času, kdy cena barelu severomořské ropy Brent dosáhne nejvyšší hodnoty od roku 1988, kdy se s ní začalo v Londýně obchodovat. Stalo se tak včera. Čím byl právě 4. srpen 2004 tak osudový, že zmíněná komodita byla několik hodin dražší než v říjnu roku 1990, kdy vojska Saddáma Husajna vstoupila do Kuvajtu?

Včera rozhodně nebyla rozpoutána žádná válka na Středním východě, nebyl zaznamenán žádný diplomatický konflikt, dokonce ani nikde nehavaroval tanker. Organizace vývozců ropy OPEC nepřišla s žádným prohlášením o snížení produkce, právě naopak, navíc z Ruska dorazila zpráva, že Jukos těží dál. Světové dodávky ropy včera spolehlivě pokrývaly denní světovou spotřebu osmdesáti milionů barelů. Proč včera nestál barel ropy o deset dolarů méně, tedy nelze vysvětlit žádnou konkrétní událostí ani selským rozumem.

Příčinou eskalace cen je pouze spekulace, očekávání trhu, tedy obchodníků, pro které je výhodné vidět budoucnost černě. Jednou se obchodníci s ropou chytí rostoucí poptávky v Číně, jindy nejasného výsledku voleb ve Venezuele, anebo chaosu v Iráku. Ropa se drží na historických maximech kvůli stavu zásob v Americe, kvůli Putinovi či Nigérii, a dokonalým alibi jsou teroristé, kteří jistě cosi chystají. Ukazuje se, že vůbec není třeba čekat na naplnění černých scénářů, jestliže umí zvedat ceny pouhá nálada trhu. Místo aby situace ovlivňovala náladu obchodníků, ovlivňuje nálada obchodníků situaci.

Tím se dostáváme k jediné možné seriózní odpovědi, proč se nám již brzy cestování autem opět o něco prodraží. Je to proto, že s ropou obchodují pesimisté. Anebo lidé, kteří se zkrátka špatně vyspali. Třeba právě kvůli těm šíleným cenám - kdo ví?

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.