Dozvuky beslanské tragédie v Rusku

6. září 2004

Včera začaly v severoosetském Beslanu první pohřby obětí pátečního masakru na nádvoří tamní školy. Pohřbeno bylo celkem 36 lidí. Dnes proběhly dva další pohřby také v Moskvě. Tentokrát šlo o dva záchranáře Ministerstva pro zvláštní situace. Ti zahynuli, když se pokoušeli těsně před začátkem boje odvézt od budovy školy, po dohodě s teroristy, těla dvaceti mrtvých, postřílených už během prvních dvou dnů krize.

Vyšetřování přímo v Beslanu i na jiných místech severního Kavkazu se v těchto chvílích soustřeďuje na hlavní otázku. Jak se teroristé dostali nejen do samotného školního objektu, ale především, jak překonali desítky kilometrů po severoosetském území, aniž by je kdokoli zastavil. Stejně jako jinde v severokavkazské oblasti jsou totiž všechny silnice vždy po pár kilometrech vybaveny kontrolním stanovištěm. Odborníci i novináři se společně s ruským prezidentem Putinem shodují na tom, že bezpečnostní a právní orgány v Ruské federaci jsou tak prolezlé korupcí, že teroristé v případě potřeby mohli posádky těchto stanovišť prostě uplatit.

Zmínění odborníci a novináři se s prezidentem shodují i v řadě myšlenek jeho projevu, proneseného předevčírem v šest hodin večer na obou programech státní televize. Souhlasí s tím, že Rusko stojí tváří v tvář totální teroristické válce, na kterou naprosto není připraveno. Vladimír Putin volá po další jednotě, po tom, aby byla konečně vykořeněna úplatnost státních úředníků a aby byl vytvořen jednotný celoruský systém protiteroristické prevence. Souhlasí i s tím, ž Rusko je vlastní vinou příliš slabé a zejména ze strany dobře vycvičených a zrůdně bezohledných skupin, které se nezastaví před ničím, snadno ohrozitelné.

V procítěně přednesené řeči však nezazněl jediný konkrétní návrh. A tady začínají mezi hlavou státu a ruskými liberály značné rozdíly. Zatímco Putin, jak mívá ve zvyku, v mnoha svých frázích naznačil hlavně přitvrzení poměrů, liberálové volají po tom, aby ve společnosti, kterou označují za prohnilou, došlo ke skutečným proměnám. Známý ruský politický komentátor Leonid Rasichovský šel dokonce tak daleko, že včera ve vysílání známého rádia Echo Moskvy prohlásil: "Tento stát nemá k dispozici ani skutečnou politiku, ani skutečnou moc. Parlament není parlamentem a opozice není opozicí. Ačkoli takzvaná vládní strana Jednotné Rusko se taky nijak nepředvedla. Tak ať tedy Putin vládne autokraticky, ať zavede opatření, která se nám nebudou líbit. Mám ale jedinou podmínku. Tato autokratická moc musí fungovat." Konec citátu.

Nefungující státní moc se v Moskvě po strašlivém beslanském šoku stala hlavním námětem všech debat. Ve výběru názorů, které uvádí list Nězavisimaja Gazeta, je citován kupříkladu místopředseda známé pravicové strany Jabloko Sergej Ivaněnko. Ten přímo říká: "Velké teroristické akty vždy vyvolávají touhu utahovat šrouby. Jenže já nevěřím, že tímto způsobem se s terorismem dokážeme vyrovnat. Kdybych věděl, že na Ministerstvu vnitra a ve Federální bezpečnostní službě je všechno v pořádku, sám bych pro jejich další posílení hlasoval. Jeden z hlavních problémů bezpečnosti naší země ovšem tkví právě v těchto dvou všemocných institucích, které se dnes věnují spíš přerozdělování majetku než svým bytostním povinnostem." Konec citátu.

Přestože emoce, vyvolané skutečně apokalyptickým utrpením téměř 1200 lidí a smrtí až 500 z nich, zřejmě bude i nadále přibývat občanů, kteří budou uvažovat stejně jako liberální část ruské společnosti. Dodejme k tomu, že malá část. Nejhorší na celé krizi, která může kdykoli a na kterémkoli místě největší země světa propuknout znovu je fakt, že rychle dosáhnout takové trvalé protiteroristické pohotovosti, jaká dnes funguje v Izraeli a ve Spojených státech, obě tyto země se tu neustále připomínají, jednoduše nelze. Důvody jsou nasnadě.

Za celých 14 let existence samostatného Ruska tato země nejdřív zažila chaos a anarchii jelcinského období. V demokracii Rusové většinou přestali věřit, proto se pro ně novým hrdinou stal právě Vladimír Putin, který ovšem marasmus 90. let po svém prohloubil. Jak říká již citový Leonid Rasichovský tento ruský stát nemá žádnou národní ideu, a protože je národnostně velmi rozdrobený, hned tak ji asi ani mít nebude. To si Putin nejspíš uvědomuje, proto s největší pravděpodobností v této osudové chvíli poputuje k polototalitnímu státu. Nejhorší na tom je, že přes protesty mnohých, většina Rusů právě autoritářský stát s národní myšlenkou zaměňuje či ztotožňuje a tak Vladimíra Putina na této cestě podpoří.

autor: ldo
Spustit audio