Donald Trump tvrdí, že nezná Marine Le Penovou

Francouzský deník Le Figaro zaujalo, jak na dotaz na francouzské prezidentské kandidáty reagoval americký prezident Donald Trump. V rozhovoru pro list Financial Times Trump odmítl spekulovat o možném výsledku voleb, ani přímo nepodpořil Marine le Penovou. Týden po přijetí u Vladimíra Putina dostala od Trumpa studenou sprchu, poznamenává k tomu Le Figaro. Na dotaz Financial Times, zda by vítězství kandidátky Národní fronty ve Francii posílilo jeho politiku ve Spojených státech, Trump odpověděl, že Marine Le Penovou nezná a že se s ní nikdy nesetkal.

Le Figaro připomíná, že Marine Le Penová před volbami ve Spojených státech Donalda Trumpa podporovala. Sdělila dokonce, že kdyby se s ní chtěl setkat, může to udělat třeba už následující den, protože na rozdíl od francouzského prezidenta Françoise Hollanda má její telefonní číslo. Listopadové vítězství, jak list píše, ultrakonzervativního byznysmena Trumpa, označila francouzská Národní fronta za předzvěst vlastního úspěchu. Na Twitteru stoupenci této strany psali o vítězství lidu nad elitami.

Sama Marine Le Penová Trumpův úspěch uvítala jako základ zrodu nového světa, který nahradí staré pořádky. V rozhovoru pro regionální deník Voix du Nord uvedla, že z Trumpa si příklad brát nemusí. Trump podle ní jen uvedl v život to, co ona sama navrhuje už roky a co její političtí soupeři vždycky považovali za hloupost.

autor: mam
Spustit audio