Domov Sue Ryder má nový obchod

30. leden 2010

Obecně prospěšná společnost s názvem „Domov Sue Ryder“ vstupuje u nás stále víc do povědomí běžných lidí. Z jejích obchodů se financuje péče o postižené a seniory. V tomto měsíci byl otevřen už pátý dobročinný krámek, ve kterém si můžete koupit především módní oblečení.

Sue Ryder byla mimořádně odvážná žena, která zasvětila většinu života humanitární práci pro postižené lidi a seniory. Upozornila na sebe zakládáním dobročinných obchodů, ze kterých se dané aktivity financují. Obchody vznikaly krátce po druhé světové válce v Británii – a nyní mají desetiletou tradici i u nás. Vedoucí komunikace Domova Sue Ryder Eliška Froschová-Stehlíková vysvětluje, odkud se bere jejich sortiment: 

“Dárců máme celou řadu, ať už jsou to individuální dárci, a to jsou běžní lidé, kteří nám dávají věci, které už sami nepotřebují, a pak máme také firemní dárce, například nejrůznější výrobce oblečení, kteří nám dávají kolekce, které se neprodaly.  Mezi naše dárce patří třeba  i módní návrháři, kteří nám dávají části svých kolekcí, korálkářky, které pro nás vyrábějí šperky, autorské. Dárcem našich obchodů se může stát v podstatě kdokoliv.”

Mělo by být ale pravidlem, že zboží, které chcete darovat, je ještě prodejeschopné, čili čisté, zachovalé a nezničené. A kolik taková dobročinnostDomovu Sue Ryder vynese?  

“Je to s podivem, ale třeba v minulém roce ty čtyři stávající dobročinné obchody vynesly domovu čistý zisk 1 700 000, takže je to velká a podstatná část našeho sociálního podnikání, našich aktivit, kterými si Domov získává peníze sám.”

V současné době by se tedy ten výnos měl ještě zvýšit, protože 14. ledna otevřel Domov Sue Ryder další – už pátý dobročinný obchod. Najdete ho na pražském Žižkově, na Prokopově náměstí č. 5. Eliška Froschová-Stehlíková doufá, že i dalších obchodů bude přibývat, takže je časem najdete na každém rohu, jako v Británii. Do žižkovského krámku chce Domov Sue Ryder dostat i místní komunitu, takže tam plánuje řadu představení pro veřejnost, včetně dětské pohádky Světlušky a světluškové. A kdo bude mít užitek z peněz, které obchod přinese?  

“Klienty Domova Sue Ryder jsou senioři, kteří se ocitli v nějaké složité životní, sociální či zdravotní situaci, nedokáží se o sebe postarat a nedokáže se o ně postarat ani jejich rodina. Poskytujeme péči nejen klientům domova, ale poskytujeme i osobní asistenci v domovech klientů, za kterými osobní asistent dochází domů, anebo máme denní stacionář, kam dochází klienti zvenčí.”

autor: kko
Spustit audio

Více z pořadu