Dobré víno nemusí být drahé. Důležitější je, s kým ho ochutnáte, nabádá sommeliérka
„Víno nemusí být úplně drahé, aby bylo dobré. Pro mě je víno věc, která souvisí s tím, s kým ho pijete, jak ho pijete a také v kontextu s jídlem. A dokonce i prostředí, kde ho pijete,“ popisuje přední znalkyně francouzských vín a sommeliérka Diana Sixtová.
„Zažila jsem mnoho vín, která mne okouzlila. Pak jsem je přivezla domů, otevřela a najednou zjistila, že to korsické víno úplně nechutná tak jako na té Korsice,“ dodává v pořadu Hovory.
Podle Sixtové za to mohou vaše aktuální emoce.
„Určitě to zažil každý: Přivezete si víno z dovolené v Řecku, kde jste byli šťastní a strašně vám chutnalo. Pak ho doma otevřete a říkáte si, cože se to s ním stalo? Nestalo se s ním nic, víno je stejné – ale jiné jsou ty vaše emoce,“ vysvětluje.
Jak chutná víno z roku 1902? Proč francouzské vinařství zažívá druhou revoluci? Odpovědi nabídne pořad Hovory Naděždy Hávové.
Související
-
Sommeliér vybírá víno na silvestra: „K vepřovému kolenu je nejlepší pivo“
Bublinky na přípitek, červené víno k masu, bílé k jednohubkám. Pojďte si s námi vybrat kvalitní víno na oslavu příchodu roku 2021. Jak pít, aby nás nebolela hlava?
-
Strekovské víno si svou netradiční chutí získalo obdiv světových sommeliérů. Doma o něj zájem nemají
Víno z jihoslovenského Strekova najdete na nápojových lístcích v Kodani, v Japonsku nebo třeba v New Yorku. Na Slovensku si ale myslí, že s vínem nemá nic společného.
-
České ležáky nemají konkurenci, myslí si nejlepší britský pivní sommeliér
České pivo nemusí po světě o svých kvalitách nikoho příliš přesvědčovat. Najdou se ale země, kde by zlatavý mok od českých sládků mohli místní pít ještě o něco víc.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka