Dobré víno nemusí být drahé. Důležitější je, s kým ho ochutnáte, nabádá sommeliérka

9. květen 2022

„Víno nemusí být úplně drahé, aby bylo dobré. Pro mě je víno věc, která souvisí s tím, s kým ho pijete, jak ho pijete a také v kontextu s jídlem. A dokonce i prostředí, kde ho pijete,“ popisuje přední znalkyně francouzských vín a sommeliérka Diana Sixtová.

„Zažila jsem mnoho vín, která mne okouzlila. Pak jsem je přivezla domů, otevřela a najednou zjistila, že to korsické víno úplně nechutná tak jako na té Korsice,“ dodává v pořadu Hovory.

Diana Sixtová

Podle Sixtové za to mohou vaše aktuální emoce.

„Určitě to zažil každý: Přivezete si víno z dovolené v Řecku, kde jste byli šťastní a strašně vám chutnalo. Pak ho doma otevřete a říkáte si, cože se to s ním stalo? Nestalo se s ním nic, víno je stejné – ale jiné jsou ty vaše emoce,“ vysvětluje.

Jak chutná víno z roku 1902? Proč francouzské vinařství zažívá druhou revoluci? Odpovědi nabídne pořad Hovory Naděždy Hávové.  

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související