Dobré víno nemusí být drahé. Důležitější je, s kým ho ochutnáte, nabádá sommeliérka
„Víno nemusí být úplně drahé, aby bylo dobré. Pro mě je víno věc, která souvisí s tím, s kým ho pijete, jak ho pijete a také v kontextu s jídlem. A dokonce i prostředí, kde ho pijete,“ popisuje přední znalkyně francouzských vín a sommeliérka Diana Sixtová.
„Zažila jsem mnoho vín, která mne okouzlila. Pak jsem je přivezla domů, otevřela a najednou zjistila, že to korsické víno úplně nechutná tak jako na té Korsice,“ dodává v pořadu Hovory.
Podle Sixtové za to mohou vaše aktuální emoce.
„Určitě to zažil každý: Přivezete si víno z dovolené v Řecku, kde jste byli šťastní a strašně vám chutnalo. Pak ho doma otevřete a říkáte si, cože se to s ním stalo? Nestalo se s ním nic, víno je stejné – ale jiné jsou ty vaše emoce,“ vysvětluje.
Jak chutná víno z roku 1902? Proč francouzské vinařství zažívá druhou revoluci? Odpovědi nabídne pořad Hovory Naděždy Hávové.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.