Sommeliér vybírá víno na silvestra: „K vepřovému kolenu je nejlepší pivo“

30. prosinec 2020

Bublinky na přípitek, červené víno k masu, bílé k jednohubkám. Pojďte si s námi vybrat kvalitní víno na oslavu příchodu roku 2021. Jak pít, aby nám chutnalo a nebolela nás hlava.

Letos byl mimořádně úrodný rok. Vinaři, kteří si počkali, až pominou deštivé dny a sklízeli o trochu déle, se dočkali vysoké cukernatosti hroznů. Domácí produkce díky tomu nabízí kvalitní vína.

Číst etikety se vyplatí

Pokud si kupujete sekt jenom proto, aby bouchnul špunt, a vy si jen líznete bublinek, není kvalita důležitá. Jestli ale chcete vypít celou láhev a nemít bolehlav, pečlivě vybírejte. Rozhodující není značka, ale výrobní postup. Dejte přednost tradičnímu kvašení v lahvích. „Proces není urychlený, nepřidává se cukr navíc,“ říká sommelier Roman Nimmertondl.

Čtěte také

Máme k vínu pít i vodu? Někdo tvrdí, že kolik vypijeme vína, tolik máme do sebe dostat vody. Není to nutné. Voda je určitě dobrá jako součást pitného režimu, navíc nám vyplachuje ústa od jídla a tak si chuť vína můžeme vychutnávat v plné míře. Vinné střiky jsou vhodné na žízeň.

Jak vybrat dobré víno v obchodě? Cena není rozhodující ukazatel. Vyplatí se přečíst pečlivě etiketa. „Odkud víno je a co obsahuje. Velcí vinaři vína dováží. Hrozny sice zpracovává v Česku, ale jejich původ je různý. Doporučuji dát přednost malým vinařstvím,“ uvádí Roman Nimmertondl.

Ideální je ochutnat víno přímo ve vinotéce. Nalévá se do číše se širším dnem v malém množství. „Chytneme za nožku, zamícháme, přivoníme. Potom lehce ochutnáme. Nespěcháme, není nutné dopíjet. Pokud nás čeká delší testování, je praktické si naše dojmy zapsat,“ radí sommelier. Není účelem klopit do sebe jednu sklenku za druhou. Opijeme se a nakonec nebudeme vědět, co nám chutnalo.

Přidejte k pohoštění suchý chleba

Co pít na Silvestra? To, co nám chutná. K masitým pokrmům sedí více červené nebo vyzrálé bílé víno. Například sýry bychom měli jíst až později. „Udělají povlak na jazyku a zkreslují chuť. Když potřebujete chuť v ústech neutralizovat, snězte kousek suchého chleba. Ale to na Silvestra moc neděláme,“ usmívá se Roman Nimmertondl.

Mezi tradiční silvestrovské pokrmy patří vepřové koleno. V tomto případě i odborník na víno přiznává, že nejlepším nápojem ke kolenu je pivo. „Pivo správně nabudí žaludeční šťávy. Musím se přiznat, když jedu z degustace, kde jsem ochutnal až 60 vzorků vína, tak si dám pak pivo,“ říká sommelier.

…aby nás nebolela na Nový rok hlava

  • nemíchejte různé druhy alkoholu
  • pijte pomalu
  • nepijte na lačno
  • máte-li rádi sekt, kupte si kvalitní

Pravé šampaňské víno nese označení „Champagne“ a může se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii. Jak se vyrábí? Jakou má chuť a kolik stojí? Znáte tajemství korkové zátky na sekt? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

Spustit audio

Související