Do Česka přicestovalo zatím méně než dva tisíce uprchlíků z Ukrajiny, říká Rakušan. Jakou pomoc vláda kromě dodávky zbraní chystá?

27. únor 2022

Zatímco ukrajinští muži nemohou kvůli mobilizaci svou domovinu opustit, jejich ženy a děti, ale i starší lidé před válkou prchají. Nejen o tom, jak se o ty, kteří míří do České republiky staráme, hovoří ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Zatím odhaduji, že jsme nepřekročili počet 2000 osob, které přišly na naše území. Zdá se, že Slováci a Poláci v pouštění jsou rychlí a benevolentní, takže dlouhé fronty se tvoří hlavně na ukrajinské straně,“ přibližuje ve speciálním vysílání Rakušan.

Vláda aktivovala tzv. oranžový stupeň a připravila ubytování pro 5 tisíc uprchlíků. „Pokud se ukáže, že kapacity jsou naplněny, tak aktivujeme červený stupeň, který počítá s rozmezím ubytování 5 až 25 tisíc lidí přicházejících do České republiky.“

„Rozbíhá se také sběr dat na úrovni krajů, měst i jednotlivců a firem o možných ubytovacích kapacitách pro další příchozí. Ministr Stanjura dále připravuje souhrn všech objektů v majetku republiky, které by mohly sloužit ubytování osob,“ doplňuje ministr vnitra.

Zbraně i speciální informační portál

Pomoc Ukrajině ale nezůstává jen v oblasti péče o uprchlíky a Česko poslalo také zbraně a munici téměř za 200 milionů korun. „Komunikujeme teď, jestli zbraně, které nabízí také Policie České republiky, jsou vhodné. Zdá se, že se podaří vybrat ty, které by vhodné byly,“ upřesňuje Vít Rakušan.

Snahy umožnit českým lidem bojovat na Ukrajině vyžaduje legislativní akci. „Obávám se ale toho, že kdyby se tento zákon generálně upravil, tak to dává možnost bojovat i za jiné než ukrajinské armády. Takže je to téma k diskuzi, ale má opravdu dvě strany mince.“

Český stát také mezitím pracuje na zprovoznění webu s informacemi o pomoci Ukrajincům. „Ten bude primárně určen pro komunikaci státních institucí mezi sebou, tedy jaká je poptávka státu, co kraje nabízejí, co nabízejí města a obce i koordinace humanitární pomoci a podobně.“

Čtěte také

I občané budou moci vkládat informace na tento web. „Dostanou pak co nejrychlejší reakci na ně, zda jejich nabídka pomoci bude akceptována,“ avizuje Rakušan.

Vlna solidarity po celém Česku

„Už teď bych chtěl občanům České republiky velmi poděkovat, protože na adresu, kterou jsme zřídili – ukrajinaubytovani@suz.cz – chodí stovky a stovky nabídek. Pokoušíme se odpovídat, zařadit je do systému, kontaktujeme hlavně neziskové organizace.“

A v neposlední řadě pokračuje boj s dezinformacemi. „Sledujeme, jak se situace vyvíjí, například dění na síti Facebook. Budeme podnikat dílčí kroky, ale to bych nerad z pochopitelných důvodů nerad avizoval dopředu,“ popisuje Vít Rakušan široké zapojení české vlády ve zvládání rusko-ukrajinské krize.

autoři: Tomáš Pancíř , oci
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.