Dluhy jako soudobá forma otroctví?

6. červenec 2014
Za hranou

Česká ekonomika se sice v prvním čtvrtletí dostala do černých čísel, ovšem na počtu lidí ohrožených chudobou se to nijak výrazně neprojevilo. Tento problém se stále týká každého desátého člověka v Česku.

Chudoba ohrožuje třetinu samoživitelek s dětmi. Také roste počet lidí trpících materiálovým nedostatkem. To jsou lidé, kteří nemohou udělat čtyři a více věcí z následujících: Platit včas nájem a půjčky, koupit si dovolenou, jíst obden maso, dostatečně vytápět svůj byt, vlastnit pračku, barevný televizor, telefon, automobil nebo uhradit neočekávaný výdaj ve výši několika tisíc korun. Dluhy jsou druhou stranou mince chudoby.

Jeden z velmi rozšířených dluhů je hypotéka. Průměrné sazby úroků u hypoték stále klesají a zájemců, kteří se zadlužují, přibývá. Na jedné straně se s klesajícími úroky snižují náklady na hypotéky, jenže na druhé straně máme rostoucí ceny bydlení. Průměrná cena bytů v Česku vzrostla meziměsíčně o 40 tisíc korun na 1,76 milionu korun, což znamená snižování dostupnosti bydlení.

Dluh českých domácností u bank a finančních institucí vzrostl během roku 2013 o 42,6 miliardy korun. Celkový dluh domácností ke konci roku dosáhl 1,206 bilionu korun. Informovala o tom Česká národní banka.

Více než tři čtvrtiny lidí si myslí, že míra zadlužení Čechů je vysoká. Ještě hůře vnímají zadlužení státu, které považují za vysoké více než čtyři pětiny Čechů. Uvedlo to Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které vnímání zadlužení u veřejnosti zkoumá od roku 2010.

Co vypovídá naše vnímání dluhů o naší společnosti? Co je víc za hranou? Velkou část dluhů odpouštět, a to ještě více než současný zákon o osobním bankrotu, nebo nadále vydělávat na jejich vymáhání? Přemýšlejte o tom při poslechu pořadu Za hranou, hostem je politolog Ondřej Slačálek.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.