Děti, které odcházejí z dětského domova, mají třeba jen igelitku, říká Igor Chaun

30. červen 2018

Bůh svědí. Z hlavy každého z nás vede neviditelná stříbrná nit přímo ke stvořiteli. Dokoce i ateista, když říká: Bůh není, tak mávne rukou a sáhne si u toho na hlavu. Přitom o tom neví. Fascinuje mě propojení viditelného a neviditelného světa,” říká poslední červnový host Osobnosti Plus a Barbory Tachecí, režisér a scenárista Igor Chaun.

„Lidé si myslí, že žijí z jídla. Ale není to pravda. Bez jídla vydržíte šedesát dnů. Žiji ze vzduchu, z radosti, případně pak až z jídla a pití,” dodává a v úvaze o tom, co mu dává duchovno a esoterika, pokračuje:

Scenárista, režisér a prozaik Igor Chaun se narodil 22. srpna 1963. Od roku 1983 do roku 1987 působil ve Filmovém studiu Barrandov jako asistent režie. V roce 1987 začal studovat katedru scenáristiky a dramturgie na pražské Filmové akademii. Během sametové revoluce patřil mezi studentské vůdce, 21. listopadu 1989 se stal členem Koordinačního stávkového výboru studentů za FAMU. Vedle své umělecké tvorby je Chaun v posledních letech znám také jako příznivce a propagátor esoteriky.

„Myslím, že jsem se v poslední době hodně uzemnil. A domnívám se take, že je to možná to, k čemu by duchovní poznání mělo vést. Pochopil jsem, že nemám létat v oblacích. Že Bůh dává křídla ptákům, andělům, ale nám dal nožičky, abychom šoupaly po planetě Zemi,” uvádí.

S igelitkou a zcela sami

Tématem posledního dokumentu Dospělým ze dne na den Igora Chauna jsou děti z dětských domovů a okamžik, kdy se musejí postavit na vlastní nohy. „Nevěděl jsem o problematice odchodu z dětských domovů. O tom, že je silná nerovnováha mezi péčí, která se věnuje dětem, když jsou malé a roztomilé, dávají se jim dary, sponzoři jim zařizují prázdniny u moře, výlety, plyšové medvídky, ale jakmile výjdou z děcáku, jsou nepřipravené,” vysvětluje režisér.

Ještě pořád Igora rovnám.
Igor Chaun

„Někdy mají jen igelitku s osobními věcmi, pár tisícovek a stane se velmi snadno, že padnou do dluhové pasti, nechají se někým napálit a padají na dno. A je to chyba systému,” domnívá se.

Zachránil jsem život

V době, kdy profesně začínal, byl Igor Chaun nazývaný nejtalentovanějším mladým režisérem hraných filmů. Navzdory tomu se rozhodl věnovat esoterice, videím o duchovní cestě a dokumentu vlastního směřování k poznání. „To, že nejsem tam, kde mě společnost chtěla vidět, mě nemrzí, jen špetku mě to mrzí. Ale mám několik dopisů od lidí, kteří mně psali: Chci, abyste věděl, že jsem chtěl spáchat sebevraždu, ale viděl jsem vaše video a neudělal jsem to. Jeden pán mně napsal arabské přísloví: Kdo zachrání jeden život, zachránil všechny životy,” uzavírá režisér.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem, režisérem Igorem Chaunem.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.