Děti a dospívající v lockdownu přibrali. „Budou z nich obézní dospělí s problémy,“ varuje obezitolog

15. září 2021

Výsledky mnoha zahraničních studií ukazují, že v uplynulém roce rostl výskyt nadváhy a obezity, a to i vlivem karanténních opatření. Příčinou bylo nejen snížení fyzické aktivity, ale také změna jídelníčku, vyšší kalorický příjem a psychická zátěž. Podle studie vědců z aténské univerzity došlo například ve Francii u více než poloviny mladých lidí ke zvýšení energetického příjmu. A v Polsku byl nárůst hmotnosti zaznamenaný u třiceti procent dospívajících.

Z výzkumu aténské univerzity, která se zabývala právě obezitou u dětí a dospívajících, také vyplývá, že u dětí a dospívajících ve vyspělých zemích se během lockdownu zvýšila spotřeba slaných pochutin a slazených nápojů. V některých případech vzrostla konzumace smažených jídel a sladkostí dokonce o 20 procent.

Čtěte také

Podle Martina Haluzíka, který pracuje jako diabetolog a obezitolog v pražském IKEMU, přibrali během pandemie také dospělí pacienti. Ti s cukrovkou 2. typu v průměru dvě tři kila.

„Dokonce podle našich dat přibírali více i ti pacienti, kteří mají cukrovku I. typu. To jsou o něco mladší a obvykle aktivnější pacienti. Vím také od dětských obezitologů, že občas se vyskytly i extrémy. Dospívající lidé dokázali přibrat i desítky kilogramů,“ popisuje.

Obezita jako časovaná bomba

Nárůst dětské obezity je bez nadsázky časovanou bombou pro celou společnost. Podle diabetologa Martina Haluzíka totiž platí, že málokteré z obézních dětí se dokáže v dospělosti dostat na normální hmotnost.

Čtěte také

„S vysokou pravděpodobností se z obézních dětí stávají obézní dospělí, a to ve velmi mladém věku. Už ve dvaceti nebo pětadvaceti letech může mít řada z nich výraznou obezitu. A spolu s tím také komplikace, které s obezitou souvisejí,“ dodává odborník.

Už dnes se tak pediatři stále častěji setkávají v ordinacích s dětmi a dospívajícími s cukrovkou 2. typu. Přitom tato nemoc se obvykle vyskytuje u starších pacientů.

Podle Martina Haluzíka si také lidé málo uvědomují, jak moc je obezita nebezpečná a že by se měla léčit. Moderní a účinné léky, které u pacientů tlumí pocit hladu, existují, ale pojišťovny je pacientům nehradí.

Poslechněte si shrnutí Andrey Skalické.

Spustit audio

Související