Den obětí holokaustu a boj Izraele za právo na sebeobranu

28. leden 2010

Svět si ve středu připomněl Den památky obětí holokaustu, na který letos položil zvláštní důraz Izrael. Důvodem není jen bezprecedentní růst antisemitismu ve světě, ale i neschopnost mezinárodního společenství zabránit ve výrobě jaderné bomby Íránu, který Izraeli dlouhodobě vyhrožuje novým holokaustem.

Do Německa se vydal prezident Šimon Peres, který pronesl historický projev v Bundestagu v hebrejštině - stejně jako před dvěma lety zazněla poprvé němčina kancléřky Angely Merkelové v izraelském Knesetu. Před vražednými záměry Íránu varoval premiér Binjamin Netanjahu na vzpomínkovém shromáždění k 65. výročí osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim a zvlášť vyzdvihl právo Izraele na sebeobranu. V Maďarsku přirovnal Írán k nacistickému Německu ministr zahraničí Avigdor Liberman a v OSN v New Yorku zahájil ministr pro veřejné záležitosti a diasporu Juli Edelštajn boj proti takzvané Goldstoneově zprávě. Všichni čtyři se tam sejdou příští týden na zasedání Valného shromáždění, kde bude Izrael důkladně propírán právě kvůli této zprávě o průběhu loňské vojenské operace v pásmu Gazy. Vypracovala ji zvláštní komise OSN, která obvinila Izrael z válečných zločinů a záměrných útoků na civilisty a zcela opominula odvetný a obranný charakter operace.

Izrael bere obvinění snad vážněji než celé mezinárodní společenství. Podle Netanjahua patří Goldstoneova zpráva spolu s jaderným Íránem a raketami Hamasu k hlavním strategickým hrozbám země. Zpráva je předpojatá a neobjektivní, protože pracovala výhradně s informacemi teroristického Hamasu, a opomíjí, že jeho ozbrojenci používali civilisty jako lidské štíty a odpalovali rakety z nemocnic, škol, mešit nebo objektů OSN. Především však zpráva zpochybňuje a popírá právo Izraele na sebeobranu, což může být nebezpečný precedens.

OSN Izraeli i Hamasu nařídila, aby provedly vlastní vyšetřování způsobu a průběhu bojů a do 5. února předložily výsledky; pokud to neudělají, může OSN vydat jejich nejvyšší představitele k stíhání u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu. Hamasu je to lhostejné, ale Izrael bere hrozbu vážně, přestože očekává, že by podobný krok vetovaly Spojené státy. V první reakci však vyšetřování kategoricky odmítl s tím, že se jeho vojáci v Gaze ani jinde žádných zločinů nedopustili a naopak civilní obyvatelstvo před každým útokem varovali telefonem i shazováním letáků.

Později se ale vláda rozhodla požadavku alespoň částečně vyhovět. Právě dnes předkládá OSN podrobný rozklad, který všechna obvinění odmítá, přikládá konkrétní fotografické důkazy a poukazuje na neobjektivnost a jednostrannost Goldstoneovy zprávy. Pátého února má generální tajemník OSN Pan Ki-mun všechny reakce shrnout před Valným shromážděním.

Izraelský rozbor vysvětluje důvody k vojenské operaci i obtíže spojené s bojem proti teroristům, kteří používají lidské štíty, a ohrazuje se proti tomu, že Goldstoneova zpráva v podstatě připisuje vinu za smrt stovek obyvatel Gazy obětem raket Hamasu. Upozorňuje také, že Izrael už loni v dubnu provedl vlastní armádní vyšetřování 140 stížností na údajné záměrné útoky na civilní objekty nebo použití nezákonných prostředků a zbraní, a neshledal žádné porušení předpisů.

Zatím není zcela jasné, zda Izrael nakonec přece jen nezřídí speciální komisi, jak požaduje OSN, aby se vyhnul ponižujícímu vyšetřování svých vládních představitelů v Haagu. Vznik komise složené z nevojenských právníků podporuje ministr obrany Ehud Barak i náčelník hlavního štábu Gabi Aškenazi, ale oba kategoricky odmítají jakékoli výslechy jednotlivých vojáků, kteří se operace účastnili.

Také Hamas vypracoval zprávu pro OSN. Tvrdí v ní, že všechny jeho rakety směřovaly na vojáky a civilisty zasáhly omylem.

Goldstoneova zpráva může mít pro Izrael závažné důsledky a už její pouhá existence komplikuje budoucí zásahy a odvety proti teroristům. Nikoli náhodou se Izrael rozhodl zahájit útok proti ní právě v Den obětí holokaustu. Podle něj je sílící "antiizraelismus" novodobou formou antisemitismu, který vloni také povážlivě vzrostl. Podle nejnovější zprávy Židovské agentury stoupl počet antisemitských incidentů na nejvyšší úroveň od druhé světové války. Jen v prvních třech měsících roku 2009, tedy těsně po operaci v Gaze, došlo například ve Francii a Británii k většímu počtu útoků a napadení než v celém předchozím roce. Osm lidí bylo z antisemitských pohnutek dokonce zabito.

Právě v Den obětí holokaustu Izrael varoval nejen před růstem neonacismu, ale i před verbálními útoky a zdánlivě absurdními obviněními, jaké například vloni vznesl švédský deník Aftonbladet, když obvinil izraelské vojáky z krádeže orgánů Palestincům. "Všechno spolu souvisí," řekl ministr Edelštajn. "I nacismus začínal jen slovy."

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio