Demokratická kampaň na prezidentské volby v Rusku

3. únor 2004

Současný ruský prezident se tak stal již třetím oficiálně zaregistrovaným kandidátem. Na rozdíl od Olega Malyškina z ultranacionalistické Liberálně-demokratické strany Vladimíra Žirinovského a komunisty Nikolaje Charitonova musel předložit povinné nejméně dva miliony, nejvýše však dva a půl milionu podpisů, protože na rozdíl od obou prvně jmenovaných pánů není do prezidentské funkce navrhován žádnou parlamentní stranou.

Mimochodem - horní hranice počtu odevzdaných podpisů vypadá na první pohled možná trochu nesmyslně, ale má ryze praktický význam: v současné době v Moskvě funguje šedesátičlenná komise policejních, soudních a státně-správních odborníků, kteří zkoumají pravost podpisů. Je to práce vskutku sysifovská a popravdě řečeno je jen málo pravděpodobné, že by mohla být zcela neomylná.

Putin je přirozeně považován za ycela samozřejmého a jedině možného vítěze voleb, jejichž první kolo proběhne 14. března. Statistické průzkumy posledních týdnů ovšem ukazují znepokojivou klesající tendenci předpokládané volební účasti. Zatímco před necelým měsícem projevovalo zájem o volbu hlavy ruského státu téměř 80 % oprávněných voličů, ke konci ledna už jejich počet klesl na 71 %. Ochotu přijít k volebním urnám pak vyjádřilo ještě menší procento ruských občanů. Pokud by tento trend pokračoval stejnou rychlostí, už uprostřed tohoto měsíce by se k volebním urnám chystala už jen kritická polovina voličů. Připomeňme si, že pokud volební účast nebude alespoň 50 % oprávněných voličů plus jeden hlas, budou volby neplatné.

S takovýmto vývojem zcela nepokrytě kalkuluje například Vladimir Žirinovskij. Ten v rozhovoru pro známé internetové noviny gazeta.ru prohlásil, že jako kandidáta pro první kolo za Liberálně-demokratickou stranu nominoval svého bodyguarda Malyškina právě proto, aby v případné opakované prezidentské volbě mohl kandidovat sám. Konstatujme ale zároveň, že jde jen o hypotézy a že je téměř vyloučeno, aby státní moc něco takového dopustila. Ta má podle dlouholetých zkušeností pro podobné případy v záloze tzv. administrativní rezervu - stručně řečeno hlasy voličů, kteří k volbám nepřijdou a s nimiž už si pak volební komise všech stupňů příslušně poradí.

Předvolební kampaň přinesla i řadu mírně řečeno nestandardních kroků, zejména během získávání potřebných podpisů. Například sběrači podpisů pro Sergeje Glazjeva, vůdce parlamentní frakce národoveckého bloku Vlast, který tolik překvapil svým výsledkem v nedávných parlamentních volbách, údajně za podpis pro svého kandidáta nabízeli v Nižním Novgorodu peníze. Glazjev na tiskové konferenci svalil vinu za tento krok na novgorodského primátora Bulavinova a navíc se vytasil se stížností, že jeho předvolební štáb v Iževsku přepadlo pět mužů, kteří se vykázali legitimacemi Federální bezpečností služby FSB.

Nejběžnějším jevem při sbírání podpisů je ovšem jiná praxe. Sběrači shromažďují jednotlivá jména a podpisy jako by pro Putina, ale ve skutečnosti pracují pro jiného kandidáta. Toho si povšimla 76letá Galina Katkovová z altajského Barnaulu. Bystrá důchodkyně ihned po odchodu sběračů zavolala na místní rozhlasovou stanici a řekla, že si povšimla, že obratně ukrývané hlavičky podpisových archů nenesou jméno Vladimira Putina, ale známé pravicové političky a kandidátky Iriny Chakamadové.

S paní Chakamadovou, která je bezpochyby prototypem moderního ruského politika především mezi inteligencí a zatím nepříliš početnou prozápadně orientovanou částí populace, souvisí další, téměř anekdotická předvolební epizoda:

V Novosibirsku stanula v čele jednoho z obvodních předvolebních štábů Iriny Chakamadové ředitelka městského gymnázia číslo šest. Ta žáky vybídla, aby své rodiče přiměli k podpisu kandidátských listin právě pro Chakamadovou. Zajímavá ovšem byla argumentace paní ředitelky: " Je to nutné. v zájmu znovuzvolení Vladimira Putina." Jde prý o to, aby volby byly legitimní a Putin nebyl jediným kandidátem, to by podle paní ředitelky nevypadalo dobře. Nejvýkonnějším sběračům podpisů pak přislíbila lístky na koncert moskevských rockových, hvězd, který se v Novosibirsku bude za pár dnů konat - mimochodem také v rámci Putinovy předvolební kampaně.

Co k tomu dodat? Ředitelka novosibirského gymnázia zřejmě bezděky upozornila na hlavní problém letošních prezidentských voleb v Rusku: Vítěz je předem jasný. Teď už je jen třeba vytvořit alespoň zdání normálnosti a demokratičnosti tohoto aktu, který by se v ryze praktické rovině bez dalších kandidátů docela klidně obešel.

autor: ldo
Spustit audio