Delfín a rezoluce

31. březen 2003

Irácká mise vypadá trochu jinak, než jak předpokládali vojáci, kteří byli vysláni osvobodit terorizované obyvatelstvo. Iráčané se nevzdávají tak ochotně, jak to bylo naplánováno, a ukazuje se, že osvoboditelů není dostatek. Nezávislí zpravodajové z Bagdádu pak dokonce hlásí, že obyvatelstvo míní svému osvobození vzdorovat. Nevypadá to ani na bleskovou akci, ani na zanedbatelné ztráty mezi vojáky a civilisty a rostou materiální škody.

Američané, kteří do osvobozování investují hodně munice, se netají tím, že obnovu země svěří americkým firmám a politická normalizace poměrů že proběhne pod americkým patronátem, takže účast OSN nebude potřebná. Akce Irácká svoboda údajně probíhá podle plánu, nicméně nějaké ty problémy na okraj se vyskytly. Objevila se například zpráva, že Američané zaznamenali ve svých řadách dezerci. Někdy v noci na pátek omrzelo delfína Takomu hledat miny a navzdory speciální stravě a pravidelným lékařským prohlídkám uplaval ze služebního poměru na svobodu. Dezerci z protiirácké aliance by pak uvítali i naši sociální demokraté, kteří na svém sjezdu odhlasovali rezoluci, že nesouhlasí s válkou, která je podle jejich názoru vedena v rozporu s mezinárodním právem.

Pokud jde o delfína, jeho ošetřovatel se domnívá, že si možná našel nějakou společnost, ale nakonec se vrátí. Rezoluce našich sociálních demokratů pak nezavazuje ministry za ČSSD, aby si ve vládě počínali podle toho, na čem se usnesl sjezd. Iráckou svobodu nemůže zastavit neodpovědný delfín či stranická rezoluce, o osvobození Iráčanů je v Bílém domě rozhodnuto. Ať se to komu líbí či nelíbí a ať už si to Iráčané přejí či nepřejí, budou svobodní, vášně a hořící vrty budou uhašeny a zavládne mír, který si všichni přejí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.