Dekrety v EU

20. červen 2003

Vládní prohlášení k referendu, speciálně pak jeho část věnovaná druhé světové válce a jejím důsledkům, bylo podle agentury DPA přijato v Německu jako "nečekaný usmiřovací krok" Prahy. Přitom formulace, že poválečné vysídlení sudetských Němců, stejně jako předchozí německá agrese, je z dnešního hlediska nepřijatelné, zazněla v Německu už v březnu z úst prezidenta Václava Klause a obě země se s problémem dávno vyrovnaly v česko-německé deklaraci.

Podobně jako se v Německu citlivě zaznamenává, co u nás kdo řekne na téma odsunu, u nás se pro změnu dostává publicity výrokům, jako je ten včerejší Gerharda Schrödera, který připomněl, že Benešovy dekrety byly reakcí na přepadení Československa nacisty. Zájem o problematiku Benešových dekretů nepomíjí i přesto, že už na toto téma bylo vše řečeno; od našich politiků jasně zaznělo, že se vysídlencům nic nebude vracet a německý kancléř Schröder několikrát řekl, že Německo nebude žádné majetkové nároky uplatňovat.

Tečkou za temnými stránkami historie, které zatížily sousedské vztahy, bude zřejmě až naše členství v Unii. Volný pohyb osob a kapitálu umožní českým vlastníkům nemovitostí v sudetech výhodně tyto prodat případným zájemcům z řad potomků kdysi vysídlených Němců. Masivní zájem ovšem očekávat nelze. Přesunout někam rodinu a firmu, anebo se v cizím prostředí ucházet o zaměstnání, je nepoměrně složitější, než vyrazit jednou do roka v kroji na sraz Landsmanšaftu. Podle Schrödera budou otázky minulosti po vstupu Česka do Unie ustupovat do pozadí. K tomu dodejme, že tím nezmizí problémy. Místo starých ale konečně budeme řešit ty dnešní. Například jaké postavení by velmoci, jakou je Německo, měla zaručit evropská ústava. Rovné či vedoucí?

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.