Dechová zkouška

15. červenec 2004

Pokut, které vybrala policie na základě dechových zkoušek, při nichž byl řidič shledán podnapilým, už jistě bylo uděleno hodně. Nyní se ovšem dozvídáme od autority, jejíž názor má nepochybně váhu, že dechová zkouška není průkazná, ani když přístroj naměří tři promile. Tvrdí to státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Problematikou průkaznosti dechových zkoušek se zabývá od počátku července, kdy cestu do práce zakončila přeražením dopravní značky a nabouráním dvou zaparkovaných policejních vozů. Následně totiž učinila osobní zkušenost s policisty, kteří si pozitivní výsledek dechového testu na přítomnost alkoholu v organismu vysvětlili tak, že řídila opilá. Státní zástupkyně si ovšem byla tak jistá, že nepila, že považovala za zcela zbytečnou krevní zkoušku a odmítla lacině spekulovat, proč přístroj nesmyslně vykázal hodnotu, která odpovídá požití dvou litrů vína či devíti dvanáctistupňových piv, respektive půl litru tvrdého alkoholu.

Bude nyní zajímavé sledovat, zda policie upustí od dechových zkoušek, anebo zda státní zástupkyně skončí ve vězení. Na rozdíl od většiny řidičů, kterým v podobné situaci chybí právní vzdělání, je státní zástupkyně ve výhodě, a navíc má silný osobní zájem prokázat, že přístroj lze zmást nějakými léky či ústní vodou na bázi alkoholu. To by byla dobrá zpráva pro všechny řidiče, které budou v budoucnu policisté nutit sáhnout do peněženky kvůli tomu, že v zájmu svého zdraví požili lék, anebo z hygienických důvodů během jízdy aplikovali ústní vodu. Zatím je dotyčná státní zástupkyně shodou okolností na dovolené. Když bude promýšlet svou obranu, nepochybně také zváží riziko, že by se poukazem na neprůkaznost dechové zkoušky mohli hájit i nebezpeční opilci. Jako právní autorita ale takový detail jistě vyřeší.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.