Dcera Nicolase Wintona kritizuje fakt, že se Londýn odvrací od dětských uprchlíků

Dcera Nicolase Wintona, který těsně před vypuknutím druhé světové války zachránil z okupovaného Československa 669 židovských dětí, se vložila do debaty o imigraci.

Podle britského deníku Guardian se otevřeným dopisem obrátila na premiérku Theresu Mayovou a žádá britskou vládu, aby přijímala více nezletilých uprchlíků. Barbara Wintonová připomněla Mayové její účast na oslavě otcových 103. narozenin. A zmínila i to, že když sir Nicolas ve věku 106 let zemřel, Mayová v smuteční eulogii chválila jeho „inspirující příklad chování v nejtemnějších dobách“.

Nyní ale její vláda hodlá zrušit dodatek, který po letech právních bojů loni připojil k britskému imigračnímu zákonu levicový politik Alfred Dubs. Ten je sám jedním ze zachráněných „Wintonových dětí“. V rámci takzvaného Dubsova programu se Británie zavázala přijmout neupřesněný počet dětských uprchlíků, kteří se do Evropy dostali bez rodičů či jiného doprovodu. Barbara Wintonová řekla Guardianu, že dnes se v Evropě děje něco podobného jako v roce 1939.

„Můj otec jezdil do uprchlických táborů v Československu a viděl, jak tam lidé bojují o přežití ve sněhu a mrazu. Dobře vím, že nelze přijmout každé osamocené dítě, ale britská vláda slíbila, že v této věci udělá daleko více. Vím, že můj otec a premiérka Mayová stáli politicky na opačných stranách spektra, ale kdykoli se setkali, zdálo se, že si navzájem rozumí,“ uvedla Wintonová v otevřeném listu předsedkyni vlády.

Británie chce zjišťovat skutečný věk uprchlíků

Podle Guardianu díky Wintonovi dnes žije na světě asi šest tisíc lidí. Lord Dubs, který byl úspěšným burzovním makléřem a později členem Sněmovny lordů, nyní organizuje petici za zachování svého dodatku. Zatím ji podepsalo asi 30 tisíc lidí. „Já sám žiju jedině díky takzvanému Kindertransportu. Tisíce dětí, kterým jsme slíbili pomoc, jsou pořád ještě v ohrožení. Británie by se měla chovat lépe,“ uvedl lord Dubs.

Logo

Londýn teď chystá plošné rentgenování chrupu dětských uprchlíků, aby bez ohledu na jejich tvrzení mohl ověřit jejich skutečný věk. „Můj otec měl na seznamu pět tisíc dětí, a zachránil jen 669. Neseďme s rukama v klíně,“ uzavřela Wintonová.

Guardian v jiném článku na svém dnešním webu cituje zprávu think tanku Global Future. Podle něj se po uskutečnění brexitu podaří snížit imigraci jen asi o 50 tisíc lidí, tedy o šestinu nynějšího počtu přicházejících do Spojeného království. Voliči přitom rozhodli o vystoupení Británie z Evropské unie právě kvůli slibu politiků, že brexit počty imigrantů výrazně sníží.

„Maximální pokles imigrace odhadujeme na 15 procent, což je zanedbatelné. Budoucí obchodní smlouvy se zeměmi mimo Evropskou unii navíc mohou i tento malý schodek úplně smazat,“ uvedli autoři zprávy. Ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox připustil, že žádná dohoda o volném obchodu se neobejde bez liberalizace migračních pravidel mezi zúčastněnými zeměmi. Austrálie a Indie už Londýnu naznačily, že bez vízové reformy žádnou takovou smlouvu nepodepíší. Tolik britský deník Guardian.

autor: rma
Spustit audio