Dávky na bydlení se zneužívají a uměle zvyšují nájmy, tvrdí starosta. Náprava je prý jednoduchá

24. říjen 2018

Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS) žádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl řešit problém se zneužíváním dávek na bydlení. V dopise poukazuje na chybně nastavený systém, který uměle zvyšuje nájmy, a to neúměrně ke kvalitě bydlení.

„Zneužívání dávek přináší postupnou devastaci našich bytových domů a zároveň stát zbytečně vydává stovky milionů korun,“ vysvětluje starosta, který se na premiéra obrátil poté, co se svou snahou o změnu legislativy neuspěl u zákonodárců, ministrů a ani na zastupitelstvu Ústeckého kraje.

Podle Kulhánka je zneužívána zhruba polovina dávek na bydlení, které sociálně slabý nájemník často ani nevidí, protože peníze jsou posílány přímo na účet vlastníka. Navrhuje proto, aby dávka na bydlení byla zastropována do výše nájemného v obecním bytě.

Připouští sice, že výši nájmů určují tržní mechanismy, v tomto případě ale jde o čerpání peněz od státu, a ten by to měl regulovat. Zisky majitelů považuje za neúměrné ke kvalitě nabízeného bydlení.

„Vlastník bytů, který si je pořídil, aby čerpal státní peníze, tak musí přistoupit na to, že bude čerpat méně. Protože pokud to bude obecně platné, tak do nich nebude mít koho jiného dát,“ tvrdí Kulhánek.

Jakého jiného sežene? Myslíte, že sežene klienta, který mu zaplatí 12 tisíc místo 6 tisíc?
Jiří Kulhánek

Jednoduchá náprava

Nebylo by ale lepší cestou, aby obce vykupovaly byty zpět a pronajímaly je potřebným za obecní nájem? „Byt musíte ze zákona vykoupit za cenu v místě a čase obvyklou. A kdokoliv z těch spekulantů, kteří vědí, že si na byt těmi přemrštěnými dávkami vydělají, tak vás přeplatí. Obce jsou v pasti,“ reaguje Kulhánek.

Kadaň prý sice má vlastní bytový fond, i zde se ale objevili spekulanti, kteří od místních vykoupili nemovitosti za výhodnou cenu. Někteří lidé si také pronájmem svého bytu a čerpáním peněz od státu vydělávají na nové bydlení. Ve městě se tak dávky na bydlení týkají řádově stovek lidí.

Podle Kulhánka není třeba přijímat nový zákon o sociálním bydlení, stačí ten současný upravit, jak navrhuje. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (nezávislá za ANO) ale lidem v tísni rychleji pomůže investiční program pro výstavbu bytů. 

„Myslím, že stačí jednoduchá úprava, která se dá vyřídit za půl roku. Situace se vyrovná a sociální byty budou moci vznikat i v soukromých domech. Nebude nutné je vykupovat, protože vlastníci už z toho nebudou mít tak dobrý byznys, jako mají dnes,“ uzavírá.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.