David Šťáhlavský: Zaprodaný ukrajinský Majdan

23. leden 2014

Patří k nevděčným úkolům komentátora předjímat věci budoucí. Omezím se proto na fakta, z nichž plynou logické důsledky. I když, mluvit v této situaci o logice je stejně ošemetné... Dnes večer tedy vyprší ultimátum, které trojice hlavních ukrajinských opozičníků Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk a Oleg Tjahnibog dali prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Podmínky jsou tvrdé, kapitulační. Tzn. nejen odvolání vlády ale i abdikace prezidenta a nové volby. Jaký z toho plyne důsledek? … že na ultimátum Janukovyč nepřistoupí. Jeho logika je tato: … počítá s širokou loajalitou po celé zemi, aktivní jakou dostal od poslanců oblastního parlamentu v Dněpropetrovsku, a hlavně pasivní, jakou mu projevují i sami Kyjevané ve zcela klidných čtvrtích mimo centrum. Janukovyč může počítat v tuto chvíli také s podporou Moskvy. Vychází také sázka na "titušky", placené provokatéry. S prezidentem jsou i republikové bezpečnostní síly, na rozdíl od Oranžové revoluce před deseti lety.

A právě to je důležitý fakt, který zřejmě opozice nevnímá. Její požadavky jsou revoluční v nerevoluční době. Janukovyč není v roli Ludvíka XVI. a na Majdanu nestojí statisíce lidí v bezvýchodné situaci. To neznamená, že se do ní nemohou dostat, pokud převáží zásada oko za oka. Důvody radikálních požadavků opozice jsou dva: výzva vězněné ex-PM Julije Tymošenkové nejednat s "vrahem"- Janukovyčem a pak jistěže mrtví na straně demonstrantů. Je tu i brutální postup speciálního komanda Berkutu. Jak v přímých potyčkách, tak především mimo uliční bojiště. Jsou to "estébácké metody" unášení lidí, v jednom případě minimálně skončilo smrtí aktivisty, surové bytí bezbranných, sotva propuštěných demonstrantů z nemocnice, polévání polonahých podezřelých vodou v silných mrazech.

Za této situace se znovu tedy schází opozice a prezident, který si na jednání vyhradil pět hodin. Navíc navrhl svolat na příští týden mimořádnou schůzi parlamentu. To ale nemusí být vůbec ústupek. Minimálně Vitalij Kličko si nebezpečí uvědomuje, protože dnes znovu vyzval demonstranty k umírněnosti a dokonce vyšel k Berkutu, aby dohodl příměří do konce vyjednávání s prezidentem. Jeho opoziční kolega Arsenij Jacenjuk naopak slibuje davům, že je povede do boje, i kdyby měl "schytat kulku do čela". A Viktor Janukovyč podle některých pozorovatelů už má jasno a vyhlásí výjimečný stav. Některá internetová media už měla dostat pokyny, jak se podvolit stannému právu.

Navíc premiér Mykola Azarov na Světovém fóru v Davosu potvrdil neústupnost režimu.

Ruský minstr zahraničí Sergej Lavrov už včera vyjádřil znepokojení nad tím, že se situace na ulicích Kyjeva vymyká zpod kontroly.

Mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Caitlin Haydenová vyzývá k uklidnění v rámci amerického programu minimu, nebo spíše minus. Před unáhleností sankcí varuje EU pak PM Polska Donald Tusk; připomněl jejich kontraproduktivnost v případě Běloruska.

Demonstranti v Kyjevě ale na podporu zvenčí čekají a před velvyslanectví USA v Kyjevě požadovaly ráznější kroky.

Washington ale nepůjde do konfliktu s Moskvou a tak se nabízí historické srovnání, že Ukrajina dopadne, jako Polsko v létě roku 1956, kdy komunistický režim tvrdě potlačil Poznaňské povstání. Ve světle faktů, je třeba totiž připustit, že kyjevský Majdan je zaprodanou obětí. Nezodpovězenou otázkou je, zda se s tím smíří demonstranti na Náměstí nezávislosti.

autor: dst
Spustit audio