Dárky

25. prosinec 2002

Obchodní domy, všechny ty super a hypermarkety po celé zemi, hlásily v uplynulých týdnech rekordní tržby. Za dárky jsme letos utráceli jako nikdy dosud. Kdo měl peníze, nakupoval, a kdo je neměl, nakupoval také. Vzal si úvěr, zastavil něco v zastavárně, anebo pořizoval dárky na splátky či leasing. Vše jsme pečlivě zabalili a čekali na včerejší večer. A pak jsme ve smluvenou dobu po slavnostní večeři všichni vybalili všechno to zboží.

Předměty více či méně potřebné, hezké či užitečné, ty, po kterých jsme toužili i takové, které nás překvapily, věci, které budeme používat i takové, o kterých časem zjistíme, že jsou nám k ničemu. V jednu chvíli se u nás vybalily spotřebiče, oblečení, knížky, hračky či cestovní zájezdy v hodnotě mnoha miliard korun. Možná by to vydalo na zápis do Guinessovy knihy rekordů, kdyby si někdo dal tu práci a vysbíral od nás účty a stvrzenky. Naši zálibu v dárcích lze vysvětlovat různě. Tím nejpozitivnějším budiž vysvětlení, že se máme každým rokem více rádi a tomu odpovídá rostoucí objem a hodnota darů. Také je ovšem možné, že nás stále víc baví nakupování a vánoce jsou ideálním alibi.

Příčinou předvánočního vichru v našich peněženkách ovšem může být také naše slabost. Například neschopnost odolat reklamě a důmyslnosti obchodníků nebo nedostatek sebekontroly a odpovědnosti. Po svátcích přijde realita všedního dne, ke které například patří nutnost zaplatit složenky. Hodně lidí zjistí, že utráceli nad poměry a při hledání příčiny své nesolventnosti si vzpomenou na Ježíška. "K čemu vlastně jsou takové vánoce?" budou se ptát. Jaký smysl má to nákupní šílenství? Obtížně se budou smiřovat s tím, že Ježíšek je v tom nevinně, s našim současným konzumním prožitkem vánoc že nemá společného nic.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.