Další johannesburské kolo v pondělí

29. červen 2007

Tentokrát trvalo z minulého týdne odročené líčení v johannesburském Kempton parku dva dny. Podle původních předpokladů mělo být dnes rozhodnuto, zda se Krejčíř dostane po složení kauce ve výši patnácti miliónů českých korun na svobodu, anebo zůstane ve vazbě.

Přičemž jihoafrické úřady budou dál zkoumat možnost uprchlého podnikatele, pokud takový ctihodný termín můžeme v Krejčířově případě vůbec použít, vydat k trestnímu stíhání do České republiky. Ale ani tento týden se rezultát nekonal a další dějství je odročeno na příští pondělí.

Krejčíř, kterého podle dostupných informací zastupují obratní tamní právníci, jistě ne laciní, měl patrně představu, že věci půjdou trochu hladším způsobem. Do pozadí líčení vidět nemůžeme a víc než popis rokování v soudní síni se nedozvíme ani od reportéra TV Nova, který už delší dobu Krejčířovu při na místě sleduje, a tak těžko hádat, jakou má Krejčíř šanci vyklouznout. Připomeňme ve zkratce, že od momentu, kdy se mu povedlo efektně a hlavně skandálně zmizet před dvěma lety z vlastní vily plné policistů, kteří jej přišli zatknout a následně prováděli rozsáhlou domovní prohlídku, a okamžitě se ztratit také ze země, Krejčířovi vcelku dlouho vše vycházelo. Nijak se netajil pobytem na Seychelských ostrovech, kde žil v luxusním sídle, přijímal tu a tam české žurnalisty, posílal do Čech různé dezinformační zprávy a dokonce v exilu napsal o svém případu výborně se prodávající knihu. Seychelské občanství si prý už léta před tím koupil s vědomím, že nemáme s Seychelskou správou uzavřenou smlouvu o vydávání a že když jeho tuzemské dobrodružné podnikání bude jednoho krásného dne ukončeno a on se ocitne v ohrožení, má zajištěnou bezpečnost. Muž stíhaný za třímiliardový celní únik při ropných obchodech, za nezákonné operace s firmou Čepro, za přípravu vraždy celníka, a podezřelý z celé řady dalších deliktů, včetně únosu a snad i likvidace nezvěstného partnera Jakuba Konečného, se nějakou dobu cítil na Seychelách klidně. České úřady se mezitím snažily napravit policejní selhání a jednaly o možnosti dohodu o vydávání trestně stíhaných osob se seychelskou administrativou uzavřít. V dohledu ještě nebyla, ale policisté se zároveň patrně snažili Krejčířovi luxusní pobyt znepříjemnit. Snad proto, že se jim dařilo komplikovat mu přistup k finančním prostředkům, snad i proto, že Krejčířovy manýry začaly na Seychelách překážet, odcestoval letos v dubnu tajně a na falešný pas do Jihoafrické republiky. Kde na něj ale hned na letišti - což asi také bylo dílo českých rozvědčíků, už čekala se zatykačem policie a Krejčíř se ke svému evidentnímu překvapení ocitl ve vazbě.

Následovalo intenzivní jednání a česká žádost o vydání. Zprvu zaskočený Krejčíř ale znovu vyklouzl za ne příliš jasných okolností. Jeho právníci měli přesvědčit soud, že česká žádost dorazila pozdě a důvody k vazbě tedy pominuly. Ale české ministerstvo spravedlnosti tvrdilo, že do lhůty pro podání žádosti neměly být započítány také nepracovní dny. Mohlo se zdát, že Krejčířovi tehdy pomohly úplatky. Což by ovšem bylo pro jihoafrickou justici nepříjemné podezření a tak se dalo očekávat, že další postup bude z její strany úzkostlivější. Krejčíř se po několika dnech v doprovodu advokátů policii sám přihlásil a to zase vyhlíželo, jako kdyby věřil, že má trumfy v rukou.

Může tomu tak být ještě nyní? Klíčový svědek z řad České policie Jiří Novák se mezitím odletěl domů oženit, soud kvůli jeho nepřítomnosti líčení odložil. Včera i dnes byl pak Novák vlastně hlavní postavou v soudní síni, když Jihoafričanům zřejmě dost výrazně pomohl doplnit Krejčířův obrázek. Například informací, že u Krejčíře byly nalezeny dva falešné pasy na různá jména, že bylo ve vile ohromné množství falešných peněz, zbraní i ukradené obrazy.

Netřeba si přitom myslet, že by soudce i žalobkyně do té doby netušili, s kým mají tu čest. Přesto na ně mohlo zapůsobit Novákovo rozsáhlé svědectví a i to, že podle reportéra Novy Jiřího Hynka obstál v křížové palbě Krejčířových právníků. To ovšem na druhé straně ještě nemusí znamenat vítězství české strany. Jednou věcí je vylíčit kdo Krejčíř je, jinou pak to dokázat. Představa, jak Krejčíř s náramky na rukou vystupuje na ruzyňském letišti, je stále velmi předčasná.

Nicméně jisté posuny nastaly. Podle dalšího svědka, člena jihoafrického interpolu například disponoval Krejčíř falešným pasem. A státní zástupkyně měla naznačit, že by mohl být propuštěn na kauci, pokud by se ale dobrovolně vydal České republice. Což jeho advokáti odmítli. Ti také tvrdí, že Krejčíř nemá nic společného s únosem Jakuba Konečného - prý by podle nich musel Konečný přijít a říci to sám. Jenomže zmizelý Konečný už přece dávno nemusí být mezi živými. Problém je, jako v mnoha bodech Krejčířových kauz, chybějící důkazy, ať už je Konečný mrtev nebo jen nezvěstný. Novák sice řekl před soudem, že při domovní prohlídce byly u Krejčíře nalezeny brýle s Konečného stopou DNA, ale to samozřejmě nemůže stačit. V této chvíli nezbývá než čekat na pondělní pokračování. Stát se v něm může ledacos. Krejčířovi právníci třeba přijdou s něčím natolik důmyslným, že soudu nezbude než rezignovat. Ale jistý si Krejčíř asi také není. Za celou svou divokou kariéru si nejspíš zvykl na moc peněz. To ovšem nemusí oplatit donekonečna. V partii o propuštění na kauci na tom momentálně není nijak zvláštně. Jihoafrické justici ho česká svědectví ukázala jako osobu více než problematickou a pokud Krejčíř nepřesvědčí, že je obětí politického komplotu v Čechách a zároveň narazí na nestranného soudce, z cely se prozatím nedostane a verze jeho vydání se stane o něco pravděpodobnější. Ale jak už bylo řečeno - stát se může v pondělí takřka cokoliv.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.