Dalajláma získal svolení k návštěvě Tchaj-wanu

27. srpen 2009

Tibetský duchovní vůdce dalajláma se může chystat na návštěvu Tchaj-wanu. Prezident ostrova Ma Jing-ťiou mu k ní zcela nečekaně dal oficiální souhlas. Proti tomu se však staví Čína, která návštěvu dalajlámy rezolutně odmítá.

Dalajláma má na Tchaj-wan přicestovat v pondělí a jeho úmyslem je především poskytnout duchovní útěchu lidem postiženým nedávným tajfunem Morakot a pozůstalým po jeho obětech.

Sinoložka z Ústavu Dálného východu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Olga Lomová nečekané schválení jeho cesty tchajwanským prezidentem přičítá velké popularitě, které se tibetský duchovní vůdce na Tchaj-wanu těší.

"Velká část Tchajwanců jsou věřící, praktikující buddhisté a uznávají dalajlámu jako jednoho z největších duchovních vůdců. Pro ně je to nejenom obdivuhodná postava, pro ně je to skutečně kněz, představitel náboženství, které sami vyznávají."

Dalším faktorem při povolení dalajlámovy cesty byla podle Lomové naopak klesající popularita prezidenta ostrova.

"Popularita dnešního prezidenta Ma Jing-ťiou prudce klesá. Klesá kvůli příliš intenzivnímu sbližování s Čínou a v poslední době také v důsledku živelních pohrom na jižním Tchaj-wanu, ke kterým se prezident nepostavil včas dostatečně razantně," řekla sinoložka Lomová ve vysílání Radiofóra.

Zmiňovaný tajfun Morakot zahubil asi 500 lidí a způsobil rozsáhlé sesuvy půdy a záplavy. Tchajwanské vedení včetně prezidenta přitom utržilo silnou kritiku za pomalou reakci při odstraňování následků. Pozůstalí po obětech si stěžovali, že je úřady nechaly na holičkách.

Dalajláma už Tchaj-wan v minulosti navštívil několikrát, naposledy v roce 2001. To však bylo ještě za předchozí vlády ostrova, která otevřeně stranila nezávislosti na Číně. Současný prezident Ma Jing ťiou se snaží o vstřícnou politiku vůči Pekingu.

Podle zahraničně politického komentátora Radiožurnálu Milana Slezáka bude mít povolení dalajlámovy cesty zcela jistě dopad na vztahy Tchaj-wanu s Čínou. Je ale otázka, zda prezidentovi za situace, kdy popularita jeho vlády klesla pod 20 procent, zbývalo něco jiného. Milan Slezák to řekl ve vysílání Rádia Česko.

Přečtěte si také:
Dalajláma navštíví Tchaj-wan, čeká se ostrá reakce Číny
Dalajláma slaví 74. narozeniny
Dalajlama si přeje demokratický Tibet

autoři: mta , mam , bum
Spustit audio