Čunek - čekání na vyšetřovatele

16. duben 2007

"Myslím si, že dobu, kdy mohl normálně odstoupit za to, že je vyšetřován a obviněn, už propásl," odpověděl premiér Topolánek v sobotních Lidových novinách na otázku, zda není trapné, jak se jeho první místopředseda v kabinetu Jiří Čunek stále drží exekutivních funkcí.

A premiér pokračoval: "Jsou to jsou dva různé případy. U toho prvního", - rozumějme, že Topolánek mluví o obvinění z korupce - "mám, velkou pochybnost, že to probíhá řádně, protože případ podivně vznikl, je podivně vyšetřován a podivně ještě není ukončen, přestože existuje řada důvodů, pro které to státní zástupce zřejmě mohl zastavit. Nicméně odstoupit Čunek měl. Druhý případ, týkající se výroku v Blesku je podle mě spíše mediální záležitostí. Nicméně pobouřilo to lidi, kterých se to týká a vytvořilo to negativní obraz mé vlády. I toto samo o sobě by bylo důvodem k odstoupení. Ano, Jiří Čunek měl odstoupit." Tolik Mirek Topolánek v den, kdy o předsedovi lidovců Čunkovi debatovala Republiková rada třetího vládního subjektu, tedy Strany zelených. A došla k závěru stále ještě nikoliv vyhrocenému, tedy ne k ultimátu s hrozbou odchodu z koalice. Nicméně stupňování tlaku od Zelených je patrné. Podle usnesení Rady strana požaduje odvolání či odstoupení Čunka z vlády a chce kvůli tomu jednání představitelů trojkoalice o podmínkách dalšího fungování. A předseda Bursík pak pro TV Prima řekl, že v normální civilizované evropské zemi není možné, aby byl místopředsedou vlády člověk obviněný z trestného činu. Čunek by prý měl nyní z politiky odejít a vrátit se až se případně očistí.

Zatím ovšem jak Zelení tak ODS nechávají řešení problému na KDU-ČSL. Jenomže lidovecké předsednictvo, sestavené většinou z lidí Čunkovi evidentně nakloněných, šéfa stále drží nad vodou. A širší stranické rokování na toto téma doposud nepřineslo opakovaně vlastně vůbec nic. Ani ovšem výrok na Čunkovu jasnou podporu.

Už bylo mnohokrát řečeno, že lidovci jsou ve zmatku. Po letním pádu předsedy Kalouska, bez ohledu na to, že dnes zastává klíčový vládní post ministra financí, nemá KDU-ČSL zřejmě po ruce žádnou výraznější figuru, slibující stranu táhnout vzhůru, jak tomu bylo bezprostředně po Čunkově podzimním zvolení předsedou. Další výměna šéfa v řádu pouhých měsíců by mohla mít dramatické důsledky. Lidovci mají zřejmě neklidné spaní zejména při představě rozpadu koalice a předčasných voleb. Ačkoliv disponují hlavně na jižní Moravě stabilním elektorátem, stejně by se museli o vstup do sněmovny zákonitě bát. Tím vším si především lze vysvětlovat nynější rozpačité přešlapování na místě a čekání na cosi. Podle všeho na to, že nějakým mávnutím kouzelného proutku spadnou z Čunka všechny problémy. Je pravdou, že pokud by jasně dokázal nevinu ve své korupční kauze i čistotu v dalších majetkových nejasnostech, aféra se známým výrokem pro Blesk by pak už patrně také vyšuměla. Je ovšem otázkou, zda by Čunek mohl vyváznout bez šrámů, se kterými lze pobývat ve vládě. Tolik jeho protichůdných vysvětlení a různé zvláštní okolnosti, navrch fakt, že sám senát nepožádal o vydání vyšetřovatelům, to vše pro něho nehovoří právě příznivě. Čili onen příslovečný proutek by musel být kouzelný až až. A to ani nemluvíme o tom, že Čunek nešťastným výrokem pro bulvární tiskovinu nadchl nacionalistické extremisty. Pokud by ti na jeho podporu uspořádali cosi většího, byla by to pro Čunka katastrofa, za níž by si ovšem mohl zcela sám. Stejně jako si může sám za mnoho dalšího. I když o tom, že je cílem silné kampaně, o jejímž pozadí nic nevíme, netřeba pochybovat. Ale tuto kampaň nejen že nedokázal eliminovat, naopak k ní svým spíš komickým kličkováním jen přispěl. Nejméně příjemné jsou ani ne tak Čunkovy potíže, jako jeho přehlížení jich, a postoj KDU.ČSL, samozřejmě předsedovi vlády. Topolánek s notnou dávkou štěstí vyvzdoroval vládu bez sociálních demokratů a její mladou existenci Čunkovo chování a zmatek lidovců ohrožují. "Neudělám žádný krok, který by v této chvíli rozboural koalici," řekl Topolánek v nedělní debatě na obrazovkách České televize. Jinými slovy, sám Čunka neodvolá. Pokud nebude mít od lidovců záruky, že se z vlády neodporoučejí. Pak ale bude muset Topolánek nalézt způsob jak je přesvědčit, že není jiná cesta než Čunkův odchod se zárukami na návrat. Jinak totiž z koalice nakonec přece jen vycouvají Zelení, kterým, pokud si budou chtít zachovat tvář, ani nic jiného nezbude. A těžko si představit, že ještě někdy v létě bude stále Topolánek s Bursíkem opakovat: míč je straně lidovců. Zvlášť když do sněmovny zvolna míří baliček reformních zákonů, s nimiž má, coby s polovičatými, Topolánek potíže ve vlastních řadách.

V dané chvíli ve jsou sice stále na tahu především Čunek sám, lidovci, hned pak Topolánek a Zelení. Jenže jasněji bude stejně až po nějakém dalším kroku vyšetřujících policistů a státního zastupitelství. Měl by přijít co nejdříve, i když bude znamenat pro leckoho leccos nepříjemného.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio