ČSSD řeklo hnutí ANO své „ano“

15. červen 2018

Vedení sociálních demokratů už ví, jestli strana vstoupí do menšinové vlády s hnutím ANO. Bezmála 1100 místních organizací řeklo ve vnitrostranickém referendu své ano.

„Pro vstup do menšinové vlády bylo 58,53 % účastníků referenda, proti se vyslovilo 40,2 % a dohromady hlasovalo 64,75 % členů,“ řekl předseda strany Jan Hamáček. Referendum probíhalo od 21. května do 14. června a hlasovat mohlo až 18 tisíc členů sociální demokracie. Místopředseda strany Martin Netolický už dřív prohlásil, že „výsledek bude s vysokou pravděpodobností pozitivní.“

Pro koalici vládní ČSSD a ANO byli hlavně straníci ve středních Čechách, v Královéhradeckém a Jihočeském kraji nebo na Vysočině. Společný kabinet odmítli v Plzeňském a Ústeckém kraji. Mezi odpůrce patřil i místopředseda Jaroslav Foldyna, který ale výsledek hlasování hodlá respektovat.

„Protože jsem člen strany, tak budu respektovat rozhodnutí většiny, přitom ale budeme dbát na to, abychom splnili vše, co od menšinové vlády taky očekáváme,“ říká Foldyna.

Výsledky respektují i odpůrci

Proti hlasoval i senátor ČSSD Zdeněk Berka. „Nakonec jsem hlasoval v souladu s tím, jak jsme se usnesli v senátním klubu. Vydali jsme prohlášení, které bylo rozesláno všem organizacím, a když jsem byl na schůzi, tak jsem si všechny výhrady odpůrců taky vyslechl. Nebylo to příjemné,“ přiznává senátor Berka, ale jeho názor to nezměnilo.

Souhlasí i s argumentem, že čtyřtýdenní vnitrostranické referendum se vůbec nemuselo konat, kdyby strana měla silné vedení a neroztříštěnou členskou základnu. Výsledek ale bude respektovat i Berka.

Hosté Speciálu:
Zdeněk Berka (ČSSD), senátor
Jiří Dolejš (KSČM), poslanec a člen vyjednávacího týmu
Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
Martin Karlín, Václav Štefan, Tomáš Jelen, redaktoři Českého rozhlasu

Proč ČSSD rostou preference?

Podle posledních průzkumů si ČSSD mírně polepšila (oproti podzimním volebním výsledkům). Spekulovalo se, že za to může právě oznámený záměr sociální demokracie vstoupit do vlády s ANO. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana se skutečná podpora ukáže až při vládnutí.

„Kdyby ČSSD měla dostatečně silné vedení, tak se nemuselo žádné stranické referendum vůbec konat. Sebevědomé vedení přece ví, co chce, a taky dokáže o svých krocích své straníky přesvědčit. Myslím, že až pobyt ve vládě ukáže, nakolik jsou schopni preference ČSSD zvednout,“ myslí si komentátor.

O výsledcích vnitrostranického referenda ČSSD jednají i komunisté. Širší vedení pak vydá doporučení předsednictvu KSČM. Komunisté jsou ochotni zvážit toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD, pokud programové prohlášení kabinetu bude obsahovat jejich sedm základních programových požadavků. 

První spory jsou na světě

V případné koaliční menšinové vládě je ale pomalu zaděláno na první spor. Podle informací z deníku Právo musí ČSSD řešit problém s nominací Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. Vedení už prý zvažuje, jestli zahraničí nevymění za obranu, které by pak šéfoval současný náměstek Jakub Landovský. „Asi to tak je. Je pak otázka, co se bude dít, když prezident Pocheho opravdu nejmenuje. Nejsem ale uprostřed dění a informace mám jen z médií. O tom problému ale samozřejmě vím,“ říká senátor Berka.

Dalším problém je kandidát ČSSD na post ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál. Ten řekl, že pokud se skutečně stane ministrem, bude chtít, aby se premiér Andrej Babiš vzdal dohledu nad komisí pro důchodovou reformu a svěřil ji jeho úřadu. „KSČM toto téma opravdu velmi zajímá, protože jedním z našich nosným témat je důchodová reforma,“ komentuje poslanec Jiří Dolejš.

„Pokud chce ČSSD dát hned na začátku najevo, že není svébytná strana a že její politiku určuje prezident republiky, tak má jedinečnou příležitost ustoupit u kandidátů na zahraničí i na obraně. Stát se ale teď ještě může cokoli,“ shrnuje rozhlasový komentátor Petr Hartman.

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související