Co s raketami

25. únor 2003

Irák řeší obtížný problém. Měl by zničit rakety Samúd, protože doletí o něco dál, než do povolené vzdálenosti sto padesáti kilometrů. Kdyby Iráčané měli jistotu, že tím zabrání válce, asi by jim to nečinilo problém. Tuto jistotu ovšem nemají, a tudíž váhají, zda ničit zbraně, které se jim za dva, tři týdny mohou hodit proti invazi Američanů.

Toto irácké dilema je ovšem spíše případem pro psychologa než námětem pro vojenského stratéga. Z vojenského hlediska totiž zmíněné rakety nepředstavují šanci ubránit se daleko silnějšímu útočníkovi. Rozumné by samozřejmě bylo zničením zmíněných raket posílit pozici inspektorů OSN a pozici zemí, které se snaží zabránit tomu, aby Irák obsadil Bush. Irácký prezident ovšem už v minulosti prokázal, že má sklon uvažovat nerozumně, když válčil s Íránem a obsadil Kuvajt. Poté co včera USA a Británie předložily Radě bezpečnosti návrh nové rezoluce, konstatující, že Irák nevyužil poslední příležitosti, která mu byla poskytnuta v rezoluci 1441, odpověděly Francie a Německo s podporu Ruska a Číny návrhem, aby inspektoři dostali k další práci čtyři měsíce.

Otázkou ovšem je, zda Francie bude blokovat americko-britskou rezoluci i za situace, kdy Irák odmítne zničit své nepovolené rakety, jak to naznačil irácký prezident. Stále totiž platí, že usilovat o odvrácení amerického útoku, následné humanitární katastrofy a obtížně odhadnutelné mezinárodní krize nelze bez toho, že Irák bezpodmínečně splní rezoluce OSN. Pokud Irák rakety nezničí, přijdou ho draho. Pokud je zničí a Bush přesto zaútočí bez mandátu OSN, pak vítězství přijde draho Američany, které svět obviní z agrese. Takto jsou rozdány karty.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.