Co říká jantar o srážce kontinentů

26. říjen 2010
Monitor

Před 50 miliony let byl indický subkontinent samostatný, ale ne izolovaný. Vypovídá o tom hmyz a další živočichové, které uvěznila pravěká pryskyřice.

Indie se od superkontinentu Gondwana odtrhla asi před před 160 miliony let. Předpokládá se, že další desítky milionů let strávila jako izolovaný gigantický ostrov, který se pohyboval rychlostí asi 20 centimetrů za rok. Osamělou existenci indického subkontinentu nakonec ukončila srážka s Asií, ke které došlo před pouhými 50 miliony let a která vyzdvihla Himálaje. Je ale tato učebnicová teorie správná? Víc než 100 milionů let kompletní izolace je dost dlouhá doba na vznik zcela unikátních druhů – a ty se na fosilním záznamu nevyskytují.

Pochybnosti o úplné izolaci teď podpořil nález velkého ložiska jantaru, které pochází z indického Gudžarátu a je staré asi 53 milionů let. Těsně před kolizí Indie s Asií v něm uvázlo více než 700 různých druhů členovců – především hmyzu, ale také pavouků a roztočů. Vědci z Bonnské univerzity zjistili, že mnoho živočichů z indického jantaru bylo příbuzných s těmi, kteří ve stejné době obývali Eurasii. Naznačuje to, že přinejmenším několik milionů let před kolizí existoval mezi Indií a Asií řetězec (pravděpodobně sopečných) ostrovů, který živočichům umožnil šířit se z jednoho kontinentu na druhý.

Zdroj: PNAS, NewScientist, Universität Bonn

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.